Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Pakistan Yüksek Mahkemesi, Hz. Muhammed’e hakaretten yargılanıp beraat eden Hıristiyan kadının başka bir ülkeye iltica talebini kabul etti

Pakistan’da Yüksek Mahkeme, Hz. Muhammed’e hakaret ettiği gerekçesiyle yargılanan ve beraat eden Asia Bibi isimli Hıristiyan kadının Pakistan dışında bir ülkeye iltica etme talebini onayladı.

Asia Bibi 2010 yılında çalıştığı tarladaki iş arkadaşlarıyla tartışması sonucu, Hz. Muhammed’e hakaret ettiği suçlamasıyla tutuklanmıştı. Bibi yıllarca mücadele ederek, tüm bu iddiaları reddetti. Hakkında geçen ekim ayında beraat kararı verilmesine rağmen Bibi’nin yeniden yargılanması ve idamı istenmişti.

Asia Bibi

Yargıç Asif Saeed Khosa’nın başkanlığını yaptığı üç üyeli mahkeme heyeti, İslamcı grupların bu talebini reddederek Bibi’nin başka bir ülkeye iltica isteğini onadı. Yaşamı tehdit altında olan Bibi’nin hangi ülkeye sığınmacılık başvurusu yaptığı, hükümet ve avukatı Saiful Malook tarafından gizli tutuluyor.

Başkent İslamabad’da, mahkeme kararının ardından Bibi ve Yüksek Mahkeme’ye yönelik protesto ve eylemleri önleyebilmek için geniş güvenlik önlemleri alındı.

8 yıl tutuklu kaldı

İdam istemiyyle yargılanan Asia Bibi ömrünün 8 yılını tutuklu olarak geçirdi. Uluslararası Af Örgütü Güney Asya Sözcüsü Rimmel Mohydin, Bibi’nin beraat etmesiyle ilgili  “İşlemediği bir suç için bu kadar yıl geride kaldıktan sonra, bu gecikmiş kararı adalet olarak görmek zor. Ama şimdi ailesiyle tekrar bir araya gelmekte ve kendi seçeceği ülkede güvenlik içinde bulunmakta özgür olmalı’’ dedi.

Asia Bibi’nin avukatı Saiful Malook karar sonrasında yaptığı açıklamada, sonuçtan memnun olduğunu söyledi. Malook mahkemeyi yanlış davalar açmamaya dikkat etmeleri gerektiği konusunda uyararak, geçen yıl ölüm cezasının bozulduğu duruşmada, tanıkların çelişkili ifadelerde bulunduğunu hatırlattı.

Dini konularda yapılan eleştiri ve hakaretlerin ciddi ayaklanmalara sebep olduğu Pakistan’da, Bibi davası, 2011 yılında Pencap Valisi Salmaan Taseer’in suikast sonucu öldürülmesinden sonra daha büyük önem taşımaya başladı. Vali Taseer, Asia Bibi’nin serbest bırakılması ve yasalarda değişiklik yapılması için kampanya yürütüyordu. Taseer kendi güvenlik ekibinde yer alan polis memuru Malik Mumtaz Hussain Qadri tarafından öldürüldü. Qadri ise 2016 yılında gerçekleştirdiği suikast nedeniyle idam edildi. Qadri, İslamcı gruplar tarafından Pakistan’da devrimci bir figür olarak görülüyor.


Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.