Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Venezüela muhalefet lideri Juan Guaido, Çin’i Maduro’dan vazgeçirmeye çalışıyor

Venezüela’da kendini geçici devlet başkanı ilan eden Ulusal Meclis Başkanı ve muhalefet lideri Juan Guaido, rakibi Nicolas Maduro’nun en güçlü iki destekçisinden biri olan Çin’e “Maduro’dan vazgeçme” çağrısında bulundu. Bu çağrı, “Pekin yönetiminin Maduro’suz bir geleceğe hazırlandığına” dair iddiaların hemen ardından geldi.

South China Morning Post’ta yer alan röportajında Guaido; Maduro ve Hugo Chavez dönemlerinde Çin’in Venezüela’nın en büyük yabancı kreditörü olduğunu ve ekonomik olarak tahrip olmuş ulusunu yeniden canlandırmak için “olağanüstü bir potansiyel” taşıdığını söyledi.  

“Maduro, gün geçtikçe daha fazla yalnızlaşıyor ve kendi başına hareket ediyor” diyen Guaido, “Pekin yönetiminin Maduro’nun Venezuela kaynaklarını nasıl yağmaladığına çok yakından tanıklık ettiğini” belirtti. Pekin ile birlikte çalışmayı umduğunu dile getiren Guaido, “En kısa sürede Çin ile yapıcı bir ilişki ve diyalog başlatmaya hazırız” mesajı verdi.

Guaido’nun bu sözleri, Çin Dışişleri Bakanlığı’nın “Maduro’ya sağladıkları desteği uzun süre devam ettiremeyecekleri” imasında bulunmasının hemen ardından geldi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang, Maduro’ya karşı düzenlenen protestoların arifesinde gazetecilere verdiği demeçte, “Süreç nasıl gelişirse gelişsin, Çin-Venezuela işbirliğinin zarar görmemesini sağlamalıyız” demişti.

Çin’in 2007 yılından bu yana petrol kaynaklarını korumak ve jeopolitik alanı güvence altına almak amacıyla Venezüela’ya 62 milyar dolar kredi verdiği tahmin ediliyor. Uzmanlara göre bu borcun şimdiye kadar ancak yarısı ödenebilmiş.

Wall Street Journal’a göre, Çin’in Venezüela Büyükelçisi Li Baorong, geçtiğimiz ay Maduro’yu ziyaret ederek “Çin’in hegemonyaya ve müdahaleciliğe karşı olduğunu” dile getirmişti. Venezüela Başkan Yardımcısı Delcy Rodríguez ise Donald Trump’ın “emperyal deliliğine” karşı durduğu için Çin’e teşekkür etmiş ve “Venezüela, Çin’in ihtiyaç duyduğu petrole sahip” demişti.

“Çin, Maduro’nun siyasi yasını tutamaz”

Ancak, The Guardian’ın haberine göre, ABD merkezli düşünce kuruluşu Inter-American Dialogue’daki Çin-Latin Amerika Programı’nın direktörü Margaret Myers, Pekin yönetiminin Venezüela’daki durumun “sürdürülemez” olduğunun farkında olduğunu ve Maduro’nun “siyasi yasını” tutamayacağını düşünüyor. Chavez’in 2013 yılında ölümünün ardından Çin yetkilileri ile Venezüela muhalefeti arasındaki temasın arttığına dikkat çeken Myers, “Çin, Venezüela ile her zaman fırsatçı ve pragmatik bir ilişki kurdu. Burada ideolojik bir tercih yok. İstikrarı ve güçlü bağları korumak ve verdikleri kredileri geri alabilmek için yeni hükümetle çalışmak isteyecekler” öngörüsünde bulundu.

Guadio’yu “geçici devlet başkanı” olarak tanıyanlar artıyor

Venezüela’da muhalefet lideri Juan Guaido’nun kendisini geçici devlet başkanı ilan etmesinin ardından ABD, Kanada ve İsrail gibi pek çok ülke Maduro hükümeti yerine Guaido’yu tanırken Rusya, Çin ve Türkiye ABD’yi darbe yapmakla suçlayıp, Maduro hükümetine desteğini açıklamıştı.

Almanya, İspanya, Fransa ve İngiltere, 26 Ocak’ta koordineli bir şekilde internet üzerinden yaptıkları açıklamada Maduro’ya sekiz gün içinde başkanlık seçimlerinin yenilenmesi çağrısında bulunmuş, aksi takdirde Guaido’yu ülkenin “geçici devlet başkanı” olarak tanıyacaklarını açıklamışlardı. Avrupa’nın Maduro’ya verdiği sekiz günlük bu mühlet pazar gecesi doldu. Bunun üzerine İngiltere, İspanya, Fransa, Danimarka, Almanya, İsveç ve Çekya’nın da aralarında bulunduğu 11 Avrupa ülkesi de Guaido’yu Venezüela’nın “geçici devlet başkanı” olarak resmen tanıdıklarını açıkladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.