Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bağımsız tiyatro ve sinemalar için “yeni normal” ne anlama geliyor? – “Merkezi ve yerel yönetimlerce yalnız bırakıldık”

Tiyatroya ya da sinemaya gitmek, üç aylık koronavirüs salgını karantinasında insanların yapmayı en çok özlediği aktiviteler arasında. Bu hasretin biteceğini duyuran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tiyatro, sinema ve gösteri merkezlerinin 1 Temmuz’dan itibaren açılacağını duyurmuştu. Kültür ve Turizm Bakanlığı da bu işletmelerde alınması gereken tedbirleri açıkladı. Genelgeye göre, diğer işletmelerde geçerli olan salgın tedbirleri bu tesisler için de geçerli olacak, ek olarak tiyatro, sinema ve gösteri merkezleri en fazla yüzde 60 kapasiteyle çalışacak. 

Peki yaklaşık üç buçuk aydır kapalı kalan bağımsız işletmeler, kapılarını açmaya hazır mı? Moda Sahnesi’nden Kemal Aydoğan, Kumbaracı50’den Yiğit Sertdemir, Beyoğlu Sineması’ndan Utku Ögetürk ve Kadıköy Sineması’ndan Funda Kocadağ ile konuştuk.

Moda Sahnesi’nin kurucularından Kemal Aydoğan, 1 Temmuz’da açılmayacaklarını söylüyor, açılış tarihleri ise şimdilik belirsizliğini koruyor. Kapalı kaldıkları süre boyunca herhangi bir destek göremeyen bu bağımsız tiyatro, halihazırda yeterince borçlanmış. Açılmak için gerekli tedbirlerin ayrı bir masraf kapısı olduğunu söyleyen Aydoğan, merkezi ve yerel yönetimlerce yalnız bırakıldıklarını düşünüyor. 

Kumbaracı50 de 1 Temmuz’da açılmayacak bağımsız tiyatrolar arasında. Açılış tarihlerinin Ocak 2021’i bulabileceğini söyleyen Yiğit Sertdemir, seyirciyle açık havada buluşmanın yollarını aradıklarını anlatıyor. Sertdemir ayrıca, bu süreçte tiyatro emekçilerinin kendilerini yalnız değilse de kırgın hissettiklerini söylüyor.

İstanbul’un iki yakasında, kapısı sokağa açılan iki bağımsız sinema salonu da benzer bir durumun içinde. Kadıköy Sineması ve Beyoğlu Sineması, kapalı kaldıkları süre içinde çeşitli seyirci destek kampanyaları ile ayakta kalmayı başarmış. Salgından önce de zorlu koşullarla baş etmeye çalışan bu bağımsız salonların işletmecileri, kamu sağlığı gerekçesiyle 1 Temmuz’da açılmayacaklarını, açılış tarihlerinin temmuz ayı sonunu ya da ağustos ayını bulabileceğini söylüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.