Türkiye’nin en önemli entelektüellerinden Oruç Aruoba, 72 yaşında hayatını kaybetti.
Akademisyenlikle başladığı kariyerine yazar, şair, çevirmen ve felsefeci olarak devam eden Aruoba, aforizmalara dayalı felsefi metinler kaleme almış ve Alman filozof Friedrich Nietzsche ile özdeşleştirilmiş bir düşünürdü.
Oruç Aruoba, 14 Temmuz 1948’de Karamürsel’de dünyaya geldi. Lisans ve yüksek lisans eğitimini Hacettepe Üniversitesi’nde psikoloji alanında tamamladı. 1972 – 1983 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yaparken felsefe bölümünde doktorasını tamamladı. Bu süreçte, Almanya’daki Tübingen Üniversitesi’nde felsefe semineri üyeliği ve 1981 yılında Yeniz Zelanda’daki Victoria Üniversitesi’nde konuk öğretim üyeliğinde bulundu.
1983 yılında akademisyen olarak çalışmayı bırakıp üniversite ile ilişiğini kesti. Bu dönemde İstanbul‘a yerleşti ve çeşitli basın organlarında yayın yönetmenliği, yayın kurulu üyeliği ve yayın danışmanlığı yaptı. Ağırlıklı olarak yazı ve çeviri işleri ile uğraşan Aruoba’nın çalışmaları birçok yayında yer aldı.
Hume, Nietzsche, Kant, Nietzsche, Rainer Maria Rilke, Von Hentig, Paul Celan ve Matsuo Bashō gibi düşünür, yazar ve şairlerin eserlerini Türkçe’ye kazandırdı. Avusturyalı filozof Ludwig Wittgenstein’ın eserlerini Türkçe’ye ilk kez Oruç Aruoba çevirdi.
Japon tarzı kısa şiir türü olan haiku’nun Türk edebiyatındaki temsilcilerinden biri oldu. Özgün ve yalın bir stille yazdığı haiku tarzındaki şiirleri yediden yetmişe birçok okuyucuya ulaştı. İle, Uzak, Yakın, Hani, Yürüme, De ki İşte, Tümceler, Ne ki Hiç yazarın önemli kitaplarından bazıları.
Oruç Aruoba’nın eserleri
Tümceler, Bir Yerlerden Bir Zamanlar (1990, Metis Yayınları)
De ki İşte (1990, Metis Yayınları)
Yürüme (1992, Metis Yayınları)
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Hani (1993, Metis Yayınları)
Ol/An (1994, Metis Yayınları)
Kesik Esin/tiler (1994, Metis Yayınları)
Geç Gelen Ağıtlar (1994, Metis Yayınları)
Sayıklamalar (1994, Metis Yayınları)
Uzak (1995, Metis Yayınları)
Yakın (1997, Metis Yayınları)
Ne Ki Hiç (1997, Varlık Yayınları)
İle (1998, Metis Yayınları)
Çengelköy Defteri (2001, Metis Yayınları)
Zilif (2002, Sel Yayınları)
Doğançay’ın Çınarları (2004, Metis Yayınları)
Benlik (2005, Metis Yayınları)
Meşe Fısıltıları (2007, Metis Yayınları)
David Hume’un Bilgi Görüşünde Kesinlik (1974)
Nesnenin Bağlantısallığı (1979, Hume – Kant- Wittgenstein)