Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhurbaşkanlığı tarafından düzenlenen İstanbul Yeditepe Konserleri için ödendiği iddia edilen 30 milyon lira, tüm tiyatrolara verilen bir yıllık desteğin iki katı

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı tarafından düzenlenen ve TC İletişim Başkanlığı ile organizatör firma Poll Production’ın YouTube kanallarından yayınlanan “İstanbul Yeditepe Konserleri” devam ederken organizasyona tepkiler de sürüyor. Kayıtları önceden Ortaköy ile Kuruçeşme arasında bulunan bir kapalı otoparkta seyircisiz yapılan konser dizisinin toplam maliyetinin 30 milyon TL’yi bulduğu iddia ediliyor.

Her gün saat 21.00’de “banttan canlı” yayınlanan konserler 9 Haziran’da Ajda Pekkan ile başlamıştı. Koronavirüs salgını döneminde halktan 10 TL bağış toplanmasına karşılık, konser serisine 30 milyon TL harcandığı iddiası tepkilere yol açtı.

“Vatandaşa IBAN gönderilen ülkede şarkıcılara milyonlar dağıtıldı”

Gazeteci Timur Soykan, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Kuruçeşme’de milyonlarca lira harcanarak yapılan seyircisiz konser kaydı, Cumhurbaşkanlığı Youtube kanalında da seyircisiz. Ajda Pekkan’ı şu an 9 kişi izliyor. Vatandaşa IBAN gönderilen ülkede şarkıcılara milyonlar dağıtıldı ve sonuç 9 kişi….” diye yazdı.

İstanbul Yeditepe Konserleri’ne yaklaşık 60 isim dahil. Açıklanan isimler arasında Ajda Pekkan, Sibel Can, Demet Akalın, Alişan, Funda Arar, Hakan Peker, Işın Karaca, Coşkun Sabah, Ümit Besen, Cengiz Kurtoğlu, Arif Susam, Serdar Ortaç, Sinan Akçıl, Muazzez Ersoy, Zekai Tunca, Özhan Eren, Orhan Hakalmaz, Ceyhun Çelikten, Ebru Yaşar ve Bülent Serttaş yer alıyor.

“Yetkililer üç aydır tiyatroların sesini duymamak için elinden geleni yapıyor”

Bağımsız kültür sanat gazetesi Gazete Müstehak ise organizasyonda yer alan Coşkun Sabah’ın bir Twitter paylaşımına dikkat çekerek “Coşkun Sabah’a ‘kaşe’sini ödeyip servetine servet ekleyen yetkililer, üç aydır tiyatroların sesini duymamak için elinden geleni yapıyor!” dedi.

Konser veren isimlerin geçmişte konser başına aldıkları ücretlerin ise 60 bin TL ile 250 bin TL arasında değiştiği belirtilerek konserlerin toplam maliyetinin 30 milyon TL’yi bulduğu iddia ediliyor.

Organizasyonu üstlenen Poll Production adlı müzik şirketinin kurucusu olan Polat Yağcı’nın, Cumburbaşkanlığı’nın tüm konser organizasyonlarını düzenlediği biliniyor.

Kayıtları seyircisiz yapılan İstanbul Yeditepe Konserleri, Youtube’ta her akşam saat 21:00’de yayınlanmaya devam ederken serinin ilk kaydı olan Ajda Pekkan konserinin 11 Haziran Perşembe gecesi saat 22:30’da Kanal D ekranlarında da yayınlanacağı duyuruldu.

“Kayıtlarına harcanan 30 milyon TL, tüm tiyatrolara verilen bir yıllık desteğin iki katı”

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkan Yardımcısı ve Hatay Milletvekili Barış Atay, İstanbul Yeditepe Konserleri’nin maliyetini TBMM gündemine taşıdı.

“İstanbul Kuruçeşme’de yapılan konser kayıtlarına harcanan 30 milyon TL, tüm tiyatrolara verilen bir yıllık desteğin iki katıdır” diyen Atay’ın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yazılı olarak yanıtlanması istenilen soruları ise şöyle:

  • Cumhurbaşkanlığı tarafından seyircisiz konserlere 30 milyon TL harcandığı iddiası doğru mudur? Bu organizasyon çerçevesinde harcanan toplam para ne kadardır?
  • Seyircisiz konserde yer alan sanatçılar ve organizasyonu yapan şirketler hangi usulle belirlenmiştir?
  • Kaç sanatçıya hangi organizasyon şirketi üzerinden ne kadar ödeme yapılmıştır?
  • 2020 yılında tiyatrolara ayrılan bütçenin artırılması yönünde bir değerlendirme/çalışma yapılmakta mıdır?
  • Salgın sürecinde sanat/tiyatro alanında çalışan emekçileri koruyucu tedbirler alınacak mıdır? Bu yönde bir çalışma var mıdır?
  • Cumhurbaşkanlığı tarafından sınırlı sayıda sanatçıya 30 milyon TL bütçe ayrılması yerine, bu destek tüm tiyatrolara verilmiş olsaydı, kültür-sanat alanına daha büyük katkı sağlar mıydı?

İletişim Başkanlığı’ndan açıklama

İddialar üzerine İletişim Başkanlığı, web sitesinden bir açıklama yayınladı. “Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı tarafından düzenlenen “İstanbul Yeditepe Konserleri”ne ilişkin, yalan ve çarpıtma içeren yorum ve haberler hakkında bir açıklama yapılması gereği görülmüştür.” diye başlayan açıklamada, koronavirüs salgınından en çok etkilenen sektörlerin başında müzik sektörünün geldiği iddia edilerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ile müzik camiasına destek amacıyla bir dizi konser etkinliği başlatılarak sektörün çarklarının yeniden dönmesinin sağlandığı belirtildi.

Kaç lira ödendiği açıklanmadı

Bu konserler sayesinde, müzisyeninden ses ve ışık teknisyenine, sahne amirinden teknik personele kadar binlerce sektör çalışanı için yeniden istihdam imkanı doğduğu vurgulanan açıklamada, bazı sosyal medya hesapları ve haberlerde etkinliklerin, “İstanbul Yeditepe Konserlerinin 30 milyon liraya mal olduğu” şeklindeki bir “yalan” ile karalanmaya çalışıldığı savunuldu. İletişim Başkanlığı’nın açıklamasında “Bu iddialar kesinlikle gerçek dışıdır” denilmekle birlikte etkinlikler için kime kaç para ödendiği bilgisi ise verilmedi.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı tarafından düzenlenen İstanbul Yeditepe Konserleri’ne ilişkin TC İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamanın tamamına şu linkten ulaşmak mümkün: https://www.iletisim.gov.tr/turkce/duyurular/detay/istanbul-yeditepe-konserleri-hakkinda-kamuoyu-aciklamasi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.