Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa 24 Nisan’ı “Ermeni Soykırımını Anma Günü” ilan edecek

Le Monde’un haberine göre, Fransa’da hükümet 24 Nisan gününü “Ermeni Soykırımını Anma Günü” ilan edecek. Fransa daha önce 2001 yılında, 1915’te Osmanlı topraklarında gelişen olayları “soykırım” olarak tanıdığını ilan etmişti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, seçim kampanyasında 24 Nisan ile ilgili böyle bir vaatte bulunmuştu. 31 Ocak 2018’de yaptığı konuşmada da bunu tekrarlamıştı. Macron, Fransa Ermeni Organizasyonları Konseyi (CCAF) üyeleri ile dün yaptığı toplantıda Fransa’nın 24 Nisan gününü ‘Ermeni Soykırımını Anma Günü’ olarak ilan edeceğini söyledi. Bu, Fransız Ermenilerinin uzun zamandır beklediği bir haberdi. Ancak bu konu Türkiye ile Avrupa Birliği ülkeleri arasında önemli bir gerginlik sebebi olarak ortada duruyor.

Macron, “Fransa 1915’ten bu yana soykırımı insanlığa ve medeniyete karşı bir suç olarak kabul etmiştir. Evet, 2001 yılında uzun bir mücadelenin sonunda bu yasalaştı; önümüzdeki günlerde ise 24 Nisan’ı ‘Ermeni Soykırımını Anma Günü’ ilan edeceğiz” dedi.

“Erdoğan’a haber verdim”

Macron, karardan önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı arayarak karar hakkında bilgi verdiğini söyledi. Macron ayrıca, “Türkiye ile birçok konuda sorunlarımız olsa da diyaloğun kesilmemesinden yanayım” diye ekledi. Öte yandan Ankara, çarşamba sabahı, Fransız hükümetinin aldığı bu kararı kınadığını açıkladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.