Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

61. Grammy Müzik Ödülleri’ne kadınlar ve rapçiler damga vurdu

1957’den bu yana Amerikan müzik endüstrisinde büyük bir öneme sahip Grammy Ödülleri, 61. kez Los Angeles’ta düzenlenen törende sahiplerini buldu. Daha önce pek çok kez adayları ve kazananları arasında kadın oranının düşük olması sebebiyle tartışmalara sebep olan ödül törenine bu yıl kadınların katılımı ve performansları damga vurdu.

13 binden fazla müzik profesyonelini barındıran Recording Academy’nin başındaki Neil Portnow’un, kadınların Grammy Ödülleri’nde daha iyi bir şekilde temsil edilmek için “daha çok çaba harcamaları” gerektiğini söylemesi daha önce büyük tepki toplamıştı. “En İyi Sanatçı” ödülünü kazanan 23 yaşındaki Dua Lipa, Portnow’un bu sözlerine atıfta bulunarak “Umarım bu yıl gerekli çabayı göstermişizdir” dedi.

CBS televizyonunun canlı yayımladığı törende en büyük sürpriz, eski ABD Başkanı Barack Obama’nın eşi Michelle Obama oldu. Lady Gaga, Jada Pinkett Smith, Alicia Keys ve Jennifer Lopez’le birlikte sahneye çıkan Obama, “İster country, ister rap, ister rock olsun; müzik kendimizi, saygınlığımızı, üzüntülerimizi, umutlarımızı ve sevincimizi paylaşmamıza yardım eder. Birbirimizi duymamızı, birbirimizi davet etmemizi sağlar” mesajını verdi.

Müziğin efsane ismi Diana Ross ise 75’inci doğum gününü Grammy Ödül Töreni sahnesinde kutladı. Diana Ross’u “büyükanne” diyerek sahneye davet eden isim, dokuz yaşındaki torunu Raif-Henok Emmanuel Kendrick oldu.

Childish Gambino’nun “This is America” adlı rap şarkısı, “Yılın Şarkısı” ödülünü kazanarak, bu kategoride ödül alan ilk rap şarkısı olma özelliğini kazandı. Ancak Gambino, ödül töreninde performans gerçekleştirmeyi kabul etmeyen isimler arasındaydı. Bu durum, hip hop müziğin genelde bu tür törenlerden dışlanmasına bir tepki olarak yorumlandı.

Törende yaşanan bir diğer ilginçlik de sahne konuşmalarına getirilen süre kısıtlaması nedeniyle yaşandı. “En İyi Rap Şarkısı” ödülü kazanan Drake’in konuşması yarıda kesildi. Kanadalı sanatçı, ödülleri kimin kazanacağına “Kanada’dan melez bir çocuğun ne demek istediğini anlayamayacak bir grup insanın” karar verdiğini söyledi. Bir noktadan sonra sesi yayın sırasında kesilen Drake şu mesajı verme derdindeydi:

“Bu tören, doğru kararı verdiğiniz ya da oyunu kazandığınız için yılın sonunda kupayı kucakladığınız NBA’e benzemiyor. Kanada’dan melez bir çocuğun ya da New York’ta yaşayan İspanyol bir kızın ya da Houston’dan bir biraderin ne dediğini anlamayan insanların kimin ödül alacağına karar verdiği bir yer burası. Ama eğer insanlar sizin şarkılarınızın sözlerini kelimesi kelimesine söylüyorsa ve memleketinizde bir kahraman olarak görülüyorsanız, zaten ödülü çoktan kazanmışsınız demektir.”

Cardi B ise “Invasion of Privacy” adlı albümüyle “En İyi Rap Albümü” ödülünü aldı ve bu kategoride ödül kazanan ilk kadın oldu.

Ayrıca, 2017 yılında intihar eden Chris Cornell, “When Bad Does Good” şarkısı ile “En İyi Rock Performansı” ödülüne layık görüldü.

Childish Gambino ve Kacey Musgraves, dörder ödül alarak yılın en çok ödül kazanan isimleri oldu.

61. Grammy Ödülleri’nin kazananları şöyle:

Yılın en iyi albümü: Golden Hour (Kacey Musgraves)

Yılın prodüktörü: Pharrell Williams

En iyi R&B albümü: H.E.R. (H.E.R.)

En iyi R&B şarkısı: Boo’d Up (Ella Mai)

En iyi rap şarkısı: God’s Plan (Drake)

En iyi solo pop performansı: Joanne / Where Do You Think You’re Goin’? (Lady Gaga)

En iyi grup pop performansı: Shallow (Lady Gaga ve Bradley Cooper)

En iyi geleneksel pop vokal albümü: My Way (Willie Nelson)

En iyi vokal pop albümü: Sweetener (Ariana Grande)

En iyi dans kaydı: Electricity (Silk City & Dua Lipa feat. Diplo & Mark Ronson)

En iyi dans/elektronik müzik albümü: Woman Worldwide (Justice)

En iyi metal performansı: Electric Messiah (High on Fire)

En iyi rock şarkısı: Masseduction (St. Vincent)

En iyi rock albümü: From the Fires (Greta Van Fleet)

En iyi alternatif müzik albümü: Colors (Beck)

En iyi New Age albümü: Opium Moon (Opium Moon)

En iyi Reggae albümü: 44/876 (Sting & Shaggy)

En iyi dünya müziği albümü: Freedom (Soweto Gospel Choir)

En iyi country şarkısı: Space Cowboy (Kacey Musgraves)

En iyi caz vokal albümü: The Window (Cécile McLorin Savant)

En iyi komedi albümü: Equanimity & The Bird Revelation (Dave Chappelle)

En iyi film müziği: Black Panther (Ludwig Göransson)

En iyi film şarkısı: Shallow (A Star is Born filminden)

En iyi müzik filmi: Quincy (Quincy Jones)

En iyi müzik klibi: “This Is America” (Childish Gambino)

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.