Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Engelli Barbie bebekler yeniden piyasaya sürülecek


ABD’li oyuncak devi Mattel, dezavantajlı grupları daha doğru temsil etmek amacıyla bir dizi yeni Barbie bebeğini 2019’da satışa sunacak. Yeni seride, iki engelli Barbie’yi de göreceğiz.

Bu yılın sonbaharında piyasaya sürülecek yeni oyuncuklar arasında farklı ırklar temsil edilecek, kilolu bebekler olacak, saçlar farklılaşacak. ABD’li oyuncak devi Mattel’in açıklamasına göre piyasaya, 7 farklı vücut tipi, 11 farkı ten rengi, 28 farklı saç stilinin kullanılacağı 40 farklı oyuncak sürülecek. Ancak en temel yenilik şu: Mattel, piyasaya iki de farklı engelli Barbie çıkaracak. Biri tekerlekli sandalyede oturan, diğeri ise protez bacaklı Barbie.

Yeni Barbie’lerden bazıları.

Mattel şirketi yeni seriyi ’müşteri profilimizi daha doğru temsil eden, kapsayıcı bir oyuncak” diyerek tanımladı.

Engelli Barbie aslında yeni değil. İlk kez 1997’de üretilmiş ve satış rekorları kırmıştı. Ancak oyuncağın kendisi, Barbie’nin diğer oyuncaklarıyla uyumsuzdu. Örneğin, engelli bebek Barbie evinin kapısından geçemiyordu ya da oyuncak evin asansörüne sığmıyordu. Mattel bu uyumsuzlukları gidermek yerine, engelli serisini üretimden kaldırınca kendisini eleştirilerin odağında bulmuştu.

Yeni oyuncak bebekte tüm uyumsuzluklar ortadan kaldırılmış olacak. Engelli Barbie’nin tasarımı ABD’li engelli hakları dernekleriyle birlikte yapıldı, sandalyenin tasarımındaysa Kaliforniya Üniversitesi’nden destek alındı. Mattel, protezli Barbie için de protez kol kullanan 12 yaşındaki bir çocuk ile çalıştı.

İlk Barbie bebeği, 1959 yılında piyasaya çıkmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.