Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gazeteci Ayşe Sayın: “Meclis başkanlığı seçiminde MHP’nin AKP’de adaylık için üstünü çizdiği isimler var, fakat ittifaka bağlı kalacak”

Binali Yıldırım, Meclis başkanlığı görevinden istifa etti ve 24 Şubat günü TBMM Genel Kurulu’nda yeni Meclis Başkanı için seçim yapılacak. BBC’den Ayşe Sayın, Meclis kulislerinde, Meclis başkanlığı için adı geçen isimleri Medyascope’a anlattı. Sayın, seçimde MHP’nin ittifaka bağlı kalarak aday çıkarmadığını, AKP’nin de bu duruma hassasiyet göstererek MHP’nin sıcak bakmadığı isimleri seçmeyeceğini düşünüyor.

Binali Yıldırım 31 Mart’ta yapılacak olan Yerel Seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olduğu için TBMM’deki Meclis başkanlığı görevinden istifa ederek görevini Celal Adan’a devretti. 24 Şubat Pazar günü ise TBMM, yeni Meclis Başkanı’nı seçecek.

BBC’den Ayşe Sayın, kulislerde konuşulan isimleri Medyascope’a anlattı. Sayın, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “İstifaya gerek yok” açıklamasıyla Yıldırım’ın istifasının gündemde olmadığını, fakat muhalefette ve AKP içinde bu durumun tartışmaları da beraberinde getirmesi üzerine Yıldırım’ın istifa kararı aldığını belirtti.

Sayın’a göre istifa kararını etkileyen unsurlardan biri de, Yıldırım’ın Parlemento muhabirlerine verdiği kahvaltıda “Seçim, siyasi faaliyet değildir” sözünün büyük bir tartışmaya yol açması ve imajını kötü yönde etkilemesiydi.

Meclis Başkanlığı’nda MHP hangi isimleri istemiyor?

Sayın, Meclis başkanlığı için AKP’de üç isim öne çıkıyor gibi görünse de esas olarak beş ismin öne çıktığını ve bu isimlerin de Grup Başkanı Naci Bostancı, AKP Grup Başkan Vekili Mustafa Şentop, Numan Kurtulmuş, Bekir Bozdağ ve Hayati Yazıcı olduğunu belirtti.

Sayın, Naci Bostancı ve Mustafa Şentop’un MHP tarafından da kabul gören isimler olduğunu, fakat Numan Kurtulmuş, Bekir Bozdağ ve Hayati Yazıcı’nın, özellikle Andımız tartışmalarındaki tutumları sebebiyle MHP’nin üstünü çizdiği isimler olduğunu söyledi.

MHP’nin İttifak’a bağlı kalarak aday çıkarmadığını ve seçimde AKP’nin adayını destekleyeceğini belirten Sayın, Erdoğan’ın da Meclis başkanlığı için aday gösterirken MHP’nin hassasiyetlerini dikkate alacağını düşünüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.