Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’un trafik sorununu metro ve “megabüs” ile çözecek

CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu, “Güvenli, erişilebilir, konforlu bir İstanbul yolunda ulaşım çözümleri” adlı bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Taksim Marmara Otel’in balo salonundaki toplantıda İmamoğlu, İstanbul’un ulaşım ve trafik sorunu ile belediye başkanı olduğu takdirde bu sorunları beş yıl içerisinde nasıl çözeceğini anlattı. İmamoğlu, “Ulaşım kararlarını, bütüncül bir şekilde ‘Nasıl bir İstanbul istiyoruz?’ sorusuna vereceğimiz ortak cevaba istinaden alacağız” dedi.

Trafiğin yıllardır İstanbul’un en büyük, en öncelikli ve en ağır sorunu olduğunu söyleyen İmamoğlu, İstanbul’un dünyada en kötü trafiğe sahip olan ikinci kenti olduğunu hatırlattı ve  “Oysa kaynakların doğru projelere harcanmasıyla, doğru planlama ile İstanbul’da güvenli, konforlu, ekonomik ve dakik yolculuk yapmak mümkün” dedi.

İmamoğlu, son 20 yıl içerisinde toplu taşımanın payının yarı yarıya düştüğünü, bu şekilde trafik sorunun çözülemeyeceğini söyledi.

İstanbul’daki toplu ulaşım dağılımında, raylı sistemlerin toplu ulaşım içindeki payının yüzde 18 olduğunu söyleyen İmamoğlu, bu istatistikleri İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) verilerine dayanarak söylediğini belirtti.

“Seçime yetiştireceğiz diye kimsenin canını riske atmayın!”

Altı yıl geçmesine rağmen banliyö hattının yeni yeni test sürüşlerine başladığını söyleyen İmamoğlu, “Seçime yetiştireceğiz diye kimsenin canını riske atmayın” diyerek yetkililere çağrıda bulundu ve ekledi: “Pamukova, Kocaeli, Çorlu derken bu iş bilmezliğe, bu sorumsuzluğa verecek tek bir canımız daha kalmadı!”

“TEM otoyoluna Megabüs”

Yalnızca metro yapmanın İstanbul trafiği için çözüm olmadığını söyleyen İmamoğlu, farklı ihtiyaçlara, farklı sistemler geliştirerek, bunları da birbirine entegre ederek yeni çözüm yollarının üretileceğini söyledi ve Megabüs projesinden bahsetti. İmamoğlu bu sistemle, TEM otoyolunun kuzeyinde ve güneyinde İstanbul Kart ile binilecek dikey-express servis bağlantıları ile yolcuların megabüs hattındaki transfer merkezlerine taşınacağını, mahallelerden direkt besleme hatları kurulacağını ve bu sistemin metro hatlarıyla da entegre olacağını söyledi.

“Anadolu Yakası metro yatırımlarının üvey evladı”

Seçildiği takdirde devreye sokacağı beş yıllık ulaşıma dair projelerini sıralayan İmamoğlu, göreve başladığı ilk yılda hizmete açılmayan tüm raylı sistemleri tamamlayacaklarını; Eminönü-Alibeyköy, Kabataş-Esenyurt, Gayrettepe-Yeni Havalimanı, Ataköy-İkitelli hatlarını tamamlayarak Avrupa yakasında hizmete geçireceklerini söyledi.

Anadolu yakasının şimdiye kadarki metro yatırımlarında üvey evlat muamelesi gördüğünün, başkan seçildiği takdirde bu durumun ortadan kaldırılacağının altını çizen İmamoğlu, “Ümraniye-Göztepe, Bostancı-Dudullu, Çekmeköy-Sultanbeyli gibi ana hatların hızla bitirileceği” vaadinde bulundu.

Beylikdüzü’nden Kadıköy’e deniz ulaşımı

Göreve başlamasının ikinci yılında ise Sultanbeyli-Kadıköy, Yenikapı-Sefaköy-Esenyurt, Sultangazi-Arnavutköy gibi ana hatların bitirileceğini duyuran İmamoğlu, “Esenyurt’taki bir vatandaşım metro ile Beylikdüzü durağında inip, füniküler sistemle iskeleye inecek, hiç beklemeden deniz yolu ile Kadıköy’e ulaşabilecek” dedi.

Görevinin üçüncü yılında ise İstanbul’un nüfusu yoğun bölgelerini daha güçlü şekilde sisteme entegre edecek hatların hayata geçirileceğini söyleyen İmamoğlu; Kağıthane, Küçükçekmece, Bağcılar, Gaziosmanpaşa ilçelerinin metro ağına tamamen entegre olacağını belirtti.

“Esprilere konu olan metrobüslerin yükü azalacak”

Dördüncü yıla gelindiğinde ise İmamoğlu, Çekmeköy-Kartal, Büyükçekmece-Silivri hatlarıyla İstanbul’un iki yakasının metroyla bir araya getirileceğini söyledi, “Esprilere konu olan metrobüslerin yükü hafifleyecek” dedi. Anadolu yakasında kıyılardan mahallelere kadar entegre bir metro ağının hayata geçirileceğini belirten İmamoğlu, Sancaktepe, Başakşehir, Arnavutköy gibi kent merkezine uzak ilçelerin de metro ağına entegre olacağını söyledi.

“Beşinci yıla gelindiğinde İstanbul’a 630 kilometre metro kazandırmış olacağız” diyen İmamoğlu, 15 milyonluk kentte 12,5 milyon kişinin metroya yürüme mesafesiyle erişebileceğini, İstanbul’un her yerinde metroya ulaşabileceğini belirtti.

Toplu taşıma ücretleri

Ulaşım sistemlerinin yanı sıra toplu taşıma ücretlerinden de bahseden İmamoğlu, mevcut durumda 6 yaş olan ücretsiz toplu taşımanın 12 yaşa çıkarılacağının, 0-4 yaş çocuk sahibi olan annelere ücretsiz ulaşım kartı verileceğinin, öğrenciler için aylık İstanbul Kart aboneliğinin 85 liradan 50 liraya düşürüleceğinin, okumayan ve 25 yaşın altında olan gençler içinse yüzde 40 oranında indirim yapılacağının ve belediye hizmetlerine düzenli olarak destek veren gönüllülerin ücretsiz bir şekilde ulaşım araçlarını kullanabileceğinin sözünü verdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.