Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kuzey Kore lideri Kim Yong-Un, Trump ile ikinci zirve için trenle Vietnam’a gidiyor

Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un ile ikinci zirvesini gerçekleştirmeye hazırlanan ABD Başkanı Trump, Pyongyang yönetimi füze denemelerine yeniden başlamadığı sürece ilişkilerden memnuniyet duyacağını ve nükleer anlaşma için acelesi olmadığını söyledi. 2017 yılında yapılan tarihi Singapur zirvesinin ardından ikili Vietnam’ın başkenti Hanoi’de buluşacak.


Zirveye özel baskılı Kim Jong-Un/Trump tişörtleri başkent Hanoi’de tezgahları süslüyor.

Trump ve Kim, ilk zirvede Kore yarımadasının nükleerden arındırılmasında birlikte çalışacakları vaadinde bulunmuştu ancak vardıkları muğlak anlaşma pek az somut sonuç doğurdu. Reuters’a göre ABD’li demokratlar ve ulusal güvenlik yetkilileri, Kuzey Kore’nin nükleer amaçlarını engellemeye yetmeyecek bir anlaşmadan kaçınması yönünde Trump’ı uyardı. 

Trump, Vietnam’a hareket etmeden önce Washington’da “Kim Jong-Un ile bire bir konuştuğunda kendisiyle çok iyi bir ilişki kurabildiğini” söyledi ve “Acelem yok. Kimseyi telaşa vermek istemiyorum” dedi. Trump ayrıca, Kuzey Kore’nin nükleer denemelerini kast ederek “Yalnız, denemeler olmasın, deneme istemiyorum. Denemeler olmadığı müddetçe sorunumuz yok” dedi. Kuzey Kore altıncı ve son nükleer denemesini 2017 yılının Eylül ayında yapmıştı. 

Perşembe ve cumaya yayılacak olan zirve, dış basında ilgi uyandırıyor. Kuzey Kore liderinin Vietnam’a Çin üzerinden trenle seyahat etmesini haberleştiren New York Times’tan Jane Perlez’e göre, Kim Jong-Un’un seyahatini, bu kez, geçtiğimiz haziranda Singapur’a giderken yaptığı gibi Çin’in kendisine ödünç verdiği Boeing 747 tipi yolcu uçağıyla değil de normal hızla seyreden yolcu treniyle gerçekleştirmiş olmasının, Kuzey Kore için tarihsel ve jeopolitik anlamları var. Habere göre, Kim Jong-Un’un, uçakla gitmesi halinde iki saat içinde tamamlayacağı seyahat, trenle iki güne yayılacak. 

Haberde Pekin Renmin Üniversitesi’nden Kuzey Kore uzmanı Cheng Xiaohe’in, “Kuzey Kore’nin Çin’e olan bağımlılığını, daha önceki gibi Singapur Havalimanı’nda Çin bayrağının önünde el sallayarak tüm dünyaya göstermek istemediği” yorumuna yer veriliyor. 

Söz konusu görüntüler “Kuzey Kore’nin Çin’in yeni bir eyaleti olma yolunda olduğu” tarzındaki şakaları beraberinde getirmişti. 
Ancak Washington’daki Stimson Merkezi’nden yorumcu Yun Sun’a göre, tren yolunun tercih edilmesi, Kuzey Kore’nin uçaklarının hayli kötü durumda olmasının yanı sıra, Kim Jong-Un’un Çin’e yönelik bir jesti olarak okunmalı: “Çinliler, bu seyahati Kuzey Kore’nin Çin’e duyduğu yüzde yüz güvenin ve ülkelerinin güvenliğinin yalnızca Çin tarafından sağlanabileceği yolundaki düşüncesinin nişanesi olarak görüyor. (…) Ayrıca ne zaman Kuzey Kore liderleri Çin üzerinden seyahat etse, bu ekonomik reformların büyüklüğünü göstermek için bir fırsat oluyor.”

Nitekim The Global Times, Kim Jong-Un’un, büyükbabası Kim İl-sung’un 1958’deki Vietnam ziyaretinde kullandığı rotanın aynısını tercih ettiğini hatırlatıyor. Gazetenin aktardığına göre Kim Jong-Un, Vietnam’a varışının ardından ABD Başkanı Trump’tan önce, tıpkı büyükbabasının yapmış olduğu gibi, Vietnam Komünist Partisi liderleriyle görüşmeyi planlıyor.

Haberde “Asıl soru, Kuzey Kore’nin Çin’e yaptığı jestin somut bir karşılığı olup olmayacağı” sorusu yer alıyor. Habere göre, Kim Jong-Un’un Çin’den asıl talebi, ülkesi üzerindeki Birleşmiş Milletler yaptırımlarının hafifletilmesi yolunda diğer üyelere baskı yapması. Kim Jong-Un’un, kendisiyle yapacağı zirvede Trump’tan da bunu talep etmesi bekleniyor.

Öte yandan Trump geçtiğimiz pazar attığı tweette “Çin’in yaptırımlar konusunda sağlam durmasını” beklediğini yazmıştı. Yun Sun da, yaptırımların kaldırılmasının bir tren seyahatinden daha fazlasını gerektirdiğini belirtiyor. Çin’in şimdiye kadar BM’ye bazı yaptırımların gevşetilmesi yolunda ısrarda bulunduğunu hatırlatan uzmana göre Pekin, Kim Jong-Un’a baharın gelmesiyle birlikte daha fazla tarım yardımında bulunabilir, ancak muhtemelen bundan ileri de gitmeyecek: “Çin’in, Trump ile menfaatlerini karşı karşıya getirmek isteyeceğini sanmıyorum (Pekin ve Washington arasında imzalanan ticaret anlaşmasını kastederek). Halihazırda bunun bedeli çok ağır olabilir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.