Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Beyaz Saray, Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasında yeni bir zirve düzenlemeyi planlıyor

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un ABD Başkanı Donald Trump’a gönderdiği mektup, ABD-Kuzey Kore ilişkilerinde olumlu bir adım olarak değerlendiriliyor. Beyaz Saray tarafından Kuzey Kore liderinin gönderdiği mektubun ayrıntıları kamuoyu ile paylaşılmazken, mektubun amacının liderler arasında bir diğer zirvenin toplanmasının zamanını saptamak olduğu belirtildi.

Independent’ta yer alan habere göre, Beyaz Saray sözcüsü Sarah Sanders, Kuzey Kore liderinin gönderdiği mektubu “pozitif” ve “sıcak” bir adım olarak nitelendirdi. Sanders konu ile ilgili yaptığı açıklamada ayrıca Kuzey Kore’nin nükleer silahlardan arındırılması hususuna odaklanılan ilk zirvede saptanan taahhüdün devam ettiğini de sözlerine ekledi.

Bunun yanı sıra Sanders pazar günü Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’ta gerçekleştirilen askeri geçit törenini “iyi niyet işareti” olarak değerlendirdi; çünkü bu geçit töreninde geçtiğimiz yılların aksine Kuzey Kore uzun menzilli füzeleri görücüye çıkartmadı.

Gelecek hafta Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, Kuzey Kore lideri ile Pyongyang’ta bir zirve  gerçekleştirecek. Güney Kore’de hükümetin, devlet başkanını, 1950-53 Kore Savaşı’nı sonlandırmak amacıyla imzalanacak ortak beyannameyi kabul etmek amacıyla, ABD Başkanı Trump’ı da içeren bir üç yönlü zirve gerçekleştirme hususuna doğru yönlendirdiği bilgisi mevcut. Reuters’ta yer alan habere göre, Kuzey ve Güney Kore arasındaki çatışma ateşkes ile sonlanmıştı, fakat bir barış anlaşması imzalanmamıştı. ABD önderliğindeki Güney Kore’yi de kapsayan BM güçleri teknik olarak hala Kuzey Kore ile savaş durumunda. Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ise, Kuzey Kore liderinin üçlü bir toplanmaya dahil olacağına inanmadığını belirtti.

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in’in sözcüsü Kim Eui-kyeom’in yaptığı açıklamaya göre, Trump Moon’a Washington ile Pyongyang arasında baş müzakereci olarak davranması teklifinde bulundu. ABD ile Kuzey Kore arasındaki yakınlaşmanın Kuzey ve Güney Kore arasındaki ilişkileri de ABD’nin arabuluculuğu noktasında etkileyip etkileyemeyeceğini ilerleyen günlerdeki gelişmeler gösterecek.

İki lider 12 Haziran’da Singapur’da bir araya geldikleri zirvede Kuzey Kore’nin nükleer silahlardan arındırılması ile ilgili anlaşmaya varmıştı. İlk zirveden sonra ilişkiler gerilmiş ve ABD, Kuzey Kore’yi nükleer programından vazgeçmemekle suçlamıştı.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.