Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Zehra Doğan: “Bizim için dinlenmek bir lüks, gazeteciliğe devam edeceğim”

Gazeteci ve ressam Zehra Doğan, sokağa çıkma yasakları esnasında Mardin’in Nusaybin ilçesinde yaşanılanları sosyal medyada paylaştığı için “terör propagandası” yaptığı iddiasıyla tutuklanmıştı. İki yıldır süren tutukluluğun ardından 24 Şubat Pazar günü tahliye edilen Doğan, yaşadığı süreci Medyascope.tv’ye anlattı.

Zehra Doğan

“Ben bir resim yaptım ve bu yüzden cezaevine girdim” diyen Zehra Doğan, başkaları tarafından çekilen bir fotoğrafı resmettiğini ve bu yüzden tutuklanmasını oldukça absürt bulduğunu dile getirdi. Dışarıya çıktıktan sonra gazeteciliğe ve resim yapmaya devam edeceğini söyleyen Doğan, zaten bundan başka çaresi olmadığını, çünkü dinlenmenin şu an kendileri için bir lüks olduğunu ve yapması gereken çok şey olduğunu dile getirdi.

Zehra Doğan, tutuklanmadan önce JINHA haber ajansında muhabir ve editör olarak çalışıyordu. Mardin’in Nusaybin ilçesinde sokağa çıkma yasaklarının olduğu sırada çizdiği resimleri sosyal medyada paylaştığı ve 10 yaşındaki bir çocuğun notlarını haberleştirdiği için hakkında örgüt üyeliği suçlamasıyla dava açıldı ve 23 Temmuz 2016’da Mardin’de gözaltına alındı. 9 Aralık 2016’da yapılan ilk duruşmada örgüt üyeliği suçlamasından beraat etti ve örgüt propagandası suçlamasından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Daha sonra örgüt propagandası suçundan 33 ay hapis cezasına çarptırılan Doğan, Haziran 2017’de tutuklanarak Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi. 24 Şubat Pazar günü ise tahliye oldu.

Doğan, 2015’te “Ezidi Kadınların Çığlığı” başlıklı haberiyle Metin Göktepe Gazetecilik Ödülü’nü aldı. 2017’de İsviçre’deki Freethinkers (Özgür Düşünenler) adlı kuruluş tarafından Düşünce Özgürlüğü Ödülü’ne, 2018’de ise Uluslararası Kadınların Medya Vakfı tarafından tehlikeli koşullarda muhabirlik yapan kadın gazetecilere verilen Gazetecilikte Cesaret Ödülü’ne layık görüldü.

Çinli sanatçı ve aktivist Ai Weiwei’in Zehra Doğan’a yazdığı mektup.

Zehra Doğan, Uluslararası Yazarlar Birliği’nin düzenlediği Hapisteki Yazarlar Günü’nde 2017 yılında durumuna dikkat çekilen ve “ifade özgürlüğünün barışçıl yollarla kullanılmasına olan adanmışlıkları nedeniyle ağır bir bedel ödedikleri” ifade edilen beş isimden biri oldu. Çinli sanatçı ve aktivist Ai Weiwei, kampanyanın bir parçası olarak Doğan’a yazdığı mektubunda “Eğer bir devlet, sanatçıları, gazetecileri veya yazarları bu şekilde hapsedebiliyorsa fikirlerin ve yaratıcılığın korunamadığı ve gelişemediği karanlık bir çağda yaşıyoruz demektir. Böyle bir toplum; dünya çapında fikirlerin serbestçe tartışıldığı çağımızla başa çıkamaz, işleyen bir demokrasi için kesinlikle gerekli olan açık tartışmalar ve eleştirilerden mahrum kalır” sözlerine yer verdi.

İngiliz sokak sanatçısı Banksy’nin Zehra Doğan için yaptığı duvar resmi.

Dünyaca ünlü İngiliz sokak sanatçısı Banksy de Zehra Doğan’ın tutuklanmasını protesto için New York’un Manhattan bölgesinde bir duvar resmi yaptı. Doğan’ın yargılanmasına neden olan çizimini duvara yansıtan Banksy, “Bu resmi yaptığı için 2 yıl 9 ay 22 gün hapis cezasına çarptırıldı” diye yazdı. Altında da Doğan’ın demir parmaklıklar ardında resmedildiği ve “Zehra Doğan’a Özgürlük” yazan bir çizim yer aldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.