Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD ile Almanya’nın arasını açan El Kaideci Türk: Adem Yılmaz

ABD ile Almanya arasında pek de dillendirilmeyen bir diplomatik kriz yaşanıyor. Krizin odağında, intihar saldırıları planladığı gerekçesiyle Almanya’da yıllarca hapis yatan Adem Yılmaz var. Yılmaz, cezasını tamamlayınca Türkiye’ye iade edildi. Washington yönetimi tepkili.

4 Eylül 2007’de, Alman özel kuvvet gücü GSG-9’un polisleri, Medebach kasabasındaki bir eve baskın düzenledi. Evde 700 kilogram patlayıcı ve 26 adet fünye ele geçirildi. Evde bir kişi bulunuyordu: Adem Yılmaz. Yılmaz, o gün, ülke gündeminin bir numaralı ismi oldu.

Almanya tarihinin en büyük terör eylemlerinden biri

Ayrıntılar ortaya çıkınca, Almanya tarihinin en büyük terör eylemi olabilecek bir saldırı dizisinin önlendiği anlaşıldı.

Yılmaz ve kısa sonra yakalanan 3 arkadaşı, Almanya’da Amerikan askerlerinin gittiği gece kulüplerine, havaalanlarına ve Amerikan askeri üslerine bombalı araçlarla intihar saldırıları düzenlenmek istiyorlardı. Bu saldırılarla, ABD’nin Afganistan’dan çıkmasını istiyorlardı.

“Sauerland Grubu” adı verilen dörtlünün El Kaide ile ilişkileri de ortaya çıktı. Yılmaz ve arkadaşları, El Kaide’ye bağlı İslami Cihad Birliği adlı örgütün üyeleriydi. Soruşturma derinleştikçe, Yılmaz ve arkadaşlarının Pakistan-Afganistan sınırındaki bir El Kaide kampında bomba yapma eğitimi de aldığı anlaşıldı.

Adem Yılmaz’a 11 yıl hapis

Adem Yılmaz, 1979’da doğdu ve 1993’te Almanya’ya yerleşti. Hem Alman hem Türk vatandaşı. 4 kardeşin en büyüğü olan Yılmaz’ın hayatı, 2005 yılında hac için gittiği Mekke’de değişti. Örgütün kilit isimleri Fritz Gelowicz ve Daniel Schneider ile Mekke’de tanıştı. Bu iki kişi yirmili yaşlarına gelmeden İslam dinini seçmişti. Dördüncü kişi Atilla Selek’ti. Selek, Schneider ve Gelowicz, Neu-Ulm’da, radikal İslamcı grupların sempatizanlarının buluşma noktası olan, daha sonra kapatılan bir kültür merkezinde tanışmıştı.

Grubun yargılanmasına 22 Nisan 2009’da başlandı. Mart 2010’da duruşma sonuçlandı. Adem Yılmaz 11, Fritz Gelowicz 12, Schneider ve Selek 5’er yıl hapis cezasına çarptırıldı.

ABD’nin iade talebi ve diplomatik kriz

Cezasını tamamlayan Adem Yılmaz geçtiğimiz günlerde tahliye oldu. Alman Der Stern dergisine konuşan Köln Savcılığı yetkilileri, Yılmaz’ın radikal düşüncelerinden vazgeçmediğini ve Almanya için tehdit oluşturmaya devam ettiğini düşündüklerini söyledi.

Adem Yılmaz tahliye olduktan kısa süre sonra şubat ayı başında Türkiye’ye iade edildi. Yılmaz’ın geçen pazartesi günü, cezasını çektiği gerekçesiyle serbest bırakıldığı öğrenildi.

Yılmaz’ın Türkiye’ye iadesi, Almanya ile ABD arasında krize sebep oldu. Çünkü Yılmaz, ABD’de de aranıyordu ve bu konuda Almanya’ya resmi bir iade talebi iletilmişti. Adem Yılmaz, 2005 yılında Afganistan’da 2 Amerikan askerinin ölümü, 11’inin de yaralanmasıyla sonuçlanan bir saldırının planlayıcısı olmakla suçlanıyordu.

Ancak Alman yasalarına göre, bir kişinin aynı suçtan iki kere yargılanması mümkün değil. Bir Alman mahkemesi, ABD’li yetkililerden Adem Yılmaz’a yönelik bazı suçlamaları, bu kapsama girdiği gerekçesiyle, düşürmelerini istedi ama Amerikalı savcılar bunu yapmadı. Alman mahkemesi de bunu gerekçe göstererek iade talebini reddetti.

ABD Adalet Bakanı: “Bizi aptal yerine koydunuz”

CNN’in haberine göre, Amerikan Adalet Bakanı Matthew Whitaker, şubat ayı başında Washington’u ziyaret eden Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas’a sesini yükseltti ve “Bizi aptal yerine koydunuz, bizi kandırdınız” diye bağırdı.

Berlin’deki Amerikan Büyükelçiliği de “Tehlikeli bir teröristin iadesinin engellenmesinden utanç duyuyoruz” açıklamasını yaptı.

Yargının kararına saygı duyulmasını isteyen Almanya hükümeti ise, tehdit olarak görmeye devam ettiği Yılmaz’dan kurtulmuş olmaktan memnun. Buna karşılık ABD kızgın. İade krizinde Türkiye’nin tutumunun ne olacağı ise belli değil.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.