Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Afganistan’dan çekilecek: Taliban-Kabil ortak yönetimi planlanıyor

ABD-Taliban barış görüşmeleri kapsamında hazırlanan Pentagon planına göre, Amerikan birlikleri 3 ila 5 yıl içerisinde Afganistan’dan çekilecek. Barış planı, ülkede Taliban ile Kabil hükümetinin ortak yönetimini de içeriyor. Ancak ABD’nin çekilmesi ile Afgan ordusunun dağılması ve Taliban’ın güç kazanması ihtimali endişe yaratıyor. 

Amerikalı ve Avrupalı yetkililere dayandırılan habere göre, Pentagon’un Afganistan barış planı The New York Times gazetesine sızdı.  

Plana göre, ABD’nin önümüzdeki aylarda 14 bin civarındaki asker sayısını yarıya indirmesi bekleniyor. Kalan ABD askerleri ise sadece terörle mücadele operasyonlarında yer alacak. Afganistan’daki 8 bin 600 müttefik kuvveti ise NATO öncülüğündeki Afgan ordusunu eğitmeye devam edecek.  

2001’de istikrar getirmek amacıyla Afganistan’a giren diğer uluslararası güçler de aynı tarihler arasında ülkeden çekilecek. 

Çekilme tamamlanana kadar, Amerikan güçleri terörle mücadele kapsamında El Kaide ve IŞİD ile mücadeleye devam edecek. 

ABD Başkanı Donald Trump’ın, denizaşırı askeri varlığı küçültme politikasının etkisi olduğu düşünülen plan hâlâ Avrupalı ortaklarla tartışılıyor. En büyük endişe ise Afgan ordusunun ABD ve NATO desteği olmaksızın devamlılığını sağlayamaması ve ortak kurulacak yönetimin Taliban tarafından ele geçirilmesi. 

Bazı üst düzey askeri yetkililer, Afgan hükümetinin varlığını korumak için uluslararası birlikleri orada tutmaktansa sahadaki Afgan güvenlik güçlerine fon sağlamanın çok daha verimli olduğu ve Afgan ordusunun yeterli fon sağlandığı sürece ülkede düzeni koruma kapasitesine sahip
bulunduğu görüşünde. Kimi askeri yetkililer ise oturmuş bir düzen olmadıkça Afganistan’dan çekilmeyi riskli bulduklarını söylüyor. 

Görüşmeler devam ederken Taliban, terörle mücadele kapsamında ABD askeri varlığının beş yıl daha devam etmesini içeren tekliflere ısrarla karşı çıkıyor. 

Vietnam ve Irak örnekleri hafızalarda

ABD Vietnam’dan çekildikten sonra eğitimini üstlendiği Güney Vietnam güçleri Komünist Blok’a katılmıştı. Irak’tan çekilmenin üç yıl sonrasında da, 2014’te Irak ordusunun büyük bir kısmı IŞİD yüzünden dağılmıştı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.