Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Huawei yöneticisi Meng, tutuklanmasıyla ilgili Kanada’ya dava açarken Huawei de ABD’ye dava açmaya hazırlanıyor

Çin teknoloji devi Huawei’nin kurucusunun kızı ve şirketin finansman sorumlusu Meng Wanzhou, ABD’nin talebiyle Kanada’da bir havalimanında gözaltına alınıp sorguya çekilmişti. Hakkında dolandırıcılık ve teknoloji çalma suçlamalarında bulunulan Meng, “anayasal haklarının ihlal edildiği” gerekçesiyle Kanada federal hükümetine dava açtı. Huawei de ürünlerinin yasaklanması kararıyla ilgili olarak ABD hükümetine dava açmayı planladığını açıkladı.  

Kanada 1 Aralık 2018’de ABD’nin talebiyle Meng’i gözaltına almış ve üç saat boyunca sorgulamıştı. Meng yasa dışı para transferleri yapmakla ve ABD’nin İran’a olan ambargolarını delmekle suçlanmıştı. Ardından mahkemeye çıkan Meng bir hafta sonra kefaletle serbest bırakıldı. 

Meng bugün Kanada Sınır Hizmetleri Ajansı ve Kanada hükümetine, medeni haklarının “ciddi şekilde ihlal edilmesi” nedeniyle dava açtı. Dava, Kanada’nın Meng’in ABD’ye iade sürecinin resmen başlatıldığını açıkladığı gün açıldı. 

Meng’in avukatlarının hazırladığı 13 sayfalık dilekçede; üç saat gözaltında tutulduğu, bir avukatla konuşmasına izin verilmediği, tablet ve bilgisayarlarının alınıp özel bir ofise götürüldüğü, cihazların açıldığı ve içeriklerin görüntülendiği iddiaları yer alıyor. Memurların, Kanada yasalarına aykırı olarak delil elde etmek için önceden planlanmış şekilde hareket ettikleri iddia ediliyor.

Huawei de ABD’ye dava açacak 

ABD dolandırıcılık, İran yaptırımlarını delme ve T Mobile’dan teknoloji çalma gerekçeleriyle 28 Şubat’ta Meng’e resmi bir suçlamada da bulundu. Çin hükümeti ise süreci “politik bir hamle” olarak nitelendirip kınadı.  

Huawei de ABD hükümetine, Huawei ürünlerini federal kurumlarda kullanmama kararı nedeniyle dava açacağını açıkladı. ABD’de yargılama yapılmadan bir kişi, grup veya şirketi hedef alan cezalandırıcı yasal düzenlemeler anayasaya aykırı. Huawei’nin davayı bu yasaya dayandırması bekleniyor. 

Meng’in ABD’ye iade edilip edilmeyeceği ve Huawei’nin açacağı davanın sonuçları gergin olan ABD-Çin ilişkilerini etkileyeceğe benziyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.