Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eurovision’un İzlanda ayağında BDSM rüzgârı: Hatari

İzlanda’da, Eurovision’da ülkeyi temsil edecek olan şarkının belirlenmesi için 2 Mart’ta yapılan yarışmanın (Söngvakeppni) galibi, kendilerini “kapitalizm karşıtı tekno BDSM grubu” olarak tanımlayan Hatari grubu oldu. Grubun şarkıcılarından Matthías Tryggvi Haraldson, zaferleriyle ilgili olarak “Bu bizi kapitalizmi yok etme hedefimize bir adım daha yaklaştırdı” diye konuştu.  

Grup, Eurovision 2018’in kazananı olan İsrail’de sahneye çıkmadan önce İzlanda devlet televizyonu Ruv’a konuştu ve halihazırda hakkındaki yolsuzluk soruşturmaları nedeniyle başı ağrıyan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’yu, Eurovision finalinin ertesi günü İsrail’in başkenti Tel Aviv’in Magen David meydanında kendileriyle İzlanda usulü güreşe tutuşmaya çağırdı. Hatari, güreşi kazanmaları halinde, grubun sponsorluğunda, İsrail’de Akdeniz kıyılarındaki ilk BDSM kolonisinin kurulmasını istiyor.

Şubat ayında İzlanda’nın haftalık Stundin gazetesine verdiği mülakatta Filistin davasına olan sempatisini dile getiren Hatari, yarışmanın kuralları gereği herhangi bir politik beyanda bulunmaktan kaçınmıştı. Ülkesini, “yaptığı insan hakları ihlallerine rağmen” Eurovision’u bu yıl ağırlayacak olan İsrail’i, boykot etmediği için eleştiren grup, bununla birlikte yarışmaya katılmalarının kendileri için politik bir anlamı olduğu görüşünde: “Belki (İsrail karşıtı tutumumuz nedeniyle) yarışmadan diskalifiye edileceğiz, ama böyle bir şey, sahnede yapıp yapabileceğimiz her türlü jestten daha fazlasını anlatacaktır.”

Kapitalizmi eleştiren şarkı sözleri ve sahnede kullandıkları BDSM aksesuarlarıyla dikkat çeken grup, 2015 yılında üç sanat öğrencisi Klemens Hannigan, Matthías Tryggvi Haraldson ve Einar Stéfansson tarafından kurulmuş, İzlanda’da kitlesini hızla büyütmüştü. Bununla birlikte Hatari, geçen yılın sonunda dağıldığını açıklamıştı; bu yüzden grubun Eurovision adayı olarak ortaya çıkması İzlanda’da şaşkınlık yarattı. 

Hatari, İzlandaca “kindar” anlamına geliyor. Grubun yarışacağı şarkı “Hatrid mun sigra”nın anlamı ise “Nefret galip gelecek.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.