Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Zuckerberg: “Verilerin sonsuza dek saklanmadığı, insanların gizlilik içinde özgürce konuştukları bir dünya için bedel ödemeye hazırız”

Facebook’un kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg, “kişisel verilerin gizliliği ve iletişim özgürlüğünü” önceleyen yeni iş modelini açıkladı. Şifreli mesajlaşma sayesinde Facebook’un bile konuşma içeriklerini göremeyeceği ve verilerin saklanmayacağı sistem pek çok devlet tarafından olumsuz karşılanıyor. Aynı şekilde verilere göre ayarlanan reklamcılık gelirlerini sona erdireceği için de şirketler tarafından eleştiriliyor. 

Zuckerberg yazısında “İnsanların paylaştıkları bilgilerin sadece görülmesini istedikleri kişi tarafından görüldüğü ve sonsuza dek saklanmadığını bilerek gizlilik içerisinde konuşabildikleri bir dünya doğrultusunda çalışmamız gerektiğine inanıyorum” dedi.

Müdahaleden uzak bu yeni politika, Facebook’un daha çok Messenger özelliğini ön plana çıkarmasıyla gerçekleşecek. Şifrelenerek korunan sistemde, küçük gruplar özel konuşmalar yapabilecek ve hatta bu konuşmalar Facebook’un kendisine de kapalı olacak ve veriler uzun süre için depolanmayacak. 

Bu şifreli mesajlaşma özelliğinin, çevrimiçi ödemeler ve ticari alanlarda yeni işletmelerin önünü açacağı da belirtildi. 

Hedefli reklamcılık kişisel verileri kullanıyor 

Facebook, Messenger ve WhatsApp uygulamalarının da sahibi.Ancak bu şifreli sistem, hedefli reklamcılığın kazancını düşüreceği için şirketler tarafından eleştiriliyor.

İnsanların nasıl iletişim kurduğunu inceleyen, ilgi alanlarını ve tercihlerini belirlemek için diğer verilerle bir araya getiren ve sonra bunu reklam verenlere satan bu sistem, pek çok hükümeti de rahatsız ediyordu.

Kullanıcı gizliliği ihlali, rahatsız edici içeriğin ve “sahte haberlerin” yayılması nedeniyle sert bir şekilde eleştirilen Facebook, bu yüzden siyasi baskı altındaydı. 2018 yılında, yaklaşık 50 milyon kullanıcının verisinin toplandığı ve politik bir danışmanlık şirketine iletildiği ortaya çıkmıştı. 

İnsan hakları konusunda kötü ülkelerde, hassas verileri depolamayacağız” 

“Özel hayat ve ifade özgürlüğü gibi insan hakları konusunda sicili kötü olan ülkelerde hassas verileri depolamayacağız” diyen Zuckerberg, olası tepkilere karşı da “Bu prensibi savunmak hizmetlerimizin bazı ülkelerde bloke edilmesi anlamına gelse de, bu bedeli ödemeye hazırız” açıklamasını yaptı.

Yeni model ise siyasi manipülasyonun sosyal medyada yayılmasını zorlaştırıyor, devlet yetkililerinin vatandaşların konuşmalarını incelemesini önlüyor. Bu yüzden otoriter rejimler tarafından Facebook’un kullanımının yasaklanması bekleniyor. 

Bu yeni politikayla Facebook, kendi üzerindeki yasal baskı ve sorumlulukları azaltsa da, bu sorumlulukları başkalarının üzerine atıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.