Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Haftanın Kültür-Sanat Rehberi (11–17 Mart 2019)

Kültür-sanat etkinliklerinden derlediğimiz haftalık seçkimizi yayınlamaya devam ediyoruz. Bu hafta söyleşiden sempozyuma, konserden tiyatroya, konferanstan sergiye her güne bir etkinlik sizi bekliyor.

(Eğer siz de etkinliklerinizi bu rehberde görmek isterseniz fatima.celik1@gmail.com adresine e-posta gönderebilirsiniz.)

11 Mart 2019 – Pazartesi

SERGİ: OLİMPOS SERGİLERİ – PORTRE

Yer: Sadık Paşa Konağı, Beyoğlu
Saat: 12.00-19.00
Katılım herkese açık ve ücretsiz.

Neden Gitmeli?

Taner Ceylan’ın küratörlüğünde gerçekleştirilen, sanatçıların üretim süreçlerini sanatın temel kavramlarıyla buluşturmayı amaçlayan “Olimpos Sergileri” serisinin ilki olan “Portre” temalı grup sergisi, Sadık Paşa Konağı’nda ziyaretçilerini bekliyor. Serinin portrelerden oluşan bu ilk sergisinde Güneş Acur, Cem Adrian, Gizem Akkoyunoğlu, Şeyma Barut, Metin Çelik, Hakan Çınar, Yunus Emre Erdoğan, Onur Hastürk, Rugül Serbest ve Hande Şekerciler’in yeni işleri sergileniyor. Sergiye Süreyya Evren editörlüğünde hazırlanan bir de kitap eşlik ediyor.

12 Mart 2019 – Salı

SÖYLEŞİ: YENİ MEDYA VE KÜLTÜR-SANAT

Yer: Akbank Sanat, Beyoğlu
Saat: 18.30-20.30
Katılım herkese açık ve ücretsiz.

Neden Gitmeli?

Geleneksel kültür anlayışları ile yeni medya içinde doğan taze kültürler arasında nasıl bir ilişki var? Yeni medya yalnızca bir iletişim ortamı olarak mı sınırlanmalı yoksa sanat ve sanatçı için yeni bir ifade alanı olarak mı düşünülmeli? İnternet, Arttırılmış Gerçeklik ve Sanal Gerçeklik gibi teknolojiler sosyal yaşam kültürü ve insanlığın emek-değer sorunsalı bağlamında neler getirebilir? Tüm bu sorulara, Akbank Sanat’ta bu hafta salı günü kültür ve siyaset kuramcısı Prof. Hasan Bülent Kahraman’ın katılımıyla gerçekleştirilecek söyleşide cevap aranacak.

13 Mart 2019 – Çarşamba

*Sakıp Sabancı Müzesi’ni çarşamba günleri ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

SERGİ AÇILIŞI: ÇİÇEK YARASI

Yer: Kasa Galeri, Karaköy
Saat: 18.00-20.00
Katılım herkese açık ve ücretsiz.

Neden Gitmeli?

İçinde yaşadığımız toplumun ürettiği acı ve kötülüklerle yüzleşmek, beraberinde toplumların ölesiye korudukları statükolarını söylem ve pratiklerle sorgulamayı da getiriyor. Kabuk bağlamış yaraları incelemek ve tespit edebilmek için onları yeniden kanatan Neriman Polat ve Nurcan Gündoğan’ın kolektif üretimleriyle “mağdur/öteki/kadın” olanın ortak hikayeleri çerçevesinde bir itiraz alanı oluşturdukları “Çiçek Yarası” sergisi, bu hafta çarşamba günü açılıyor.

14 Mart 2019 – Perşembe

*İstanbul Modern’i perşembe günleri ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

KONFERANS: TÜRKİYE VE RUSYA – YAKINLAŞMANIN İKİ DÖNEMİ

Yer: SALT Galata, Karaköy
Saat: 15.00-19.00
Katılım herkese açık ve ücretsiz.

Neden Gitmeli?

20. yüzyılın başında henüz yeni kurulmuş olan Türkiye Cumhuriyeti ve Sovyetler Birliği arasında devletler düzeyinde başlatılıp geliştirilen işbirliği yalnızca siyasi ve askeri konularla sınırlı kalmadı. Diğer tüm alanlardaki ilişkiler, hızlı bir modernleşme ve kalkınma seferberliğindeki bu iki ülkeyi “Batı dışı” muhataplar olarak birbirine yakınlaştırdı. Her iki ülkenin sanatçıları, küratörleri, araştırmacıları ve müzisyenleri birbirleriyle etkileşime geçerek ortak çalışmalar yürüttü. SALT’ın, üyesi olduğu Avrupa Müzeler Konfederasyonu L’Internationale’nin “Our Many Europes (Avrupalarımız)” projesi kapsamındaki bu ilk programında, iki ülkenin ilişkileri odağında ayrı modernlik deneyimleri ve kimlik kurucu pratikleri tartışmaya açılacak. Programa dair ayrıntılı bilgi için tıklayın.

15 Mart 2019 – Cuma

*Pera Müzesi’ni cuma günleri 18.00-22.00 saatleri arasında ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

KONSER: MAVİ SÜRGÜN

Yer: İş Sanat Konser Salonu, Levent
Saat: 20.30-23.00
Fiyat: 88 TL & 22 TL
Bilet almak için tıklayın.

Neden Gitmeli?

Arayış, kayboluş ve yeniden yaradılış hikayesi olan “Mavi Sürgün”, İstanbul’un işgalinden başlayarak Cumhuriyet’in ilk yıllarına kadar uzanan süre zarfında kendi varoluşunu sorgulayan bir Osmanlı asilzadesini anlatır. Hayat onun tüm etiketlerinden sıyrılıp kendi olabilmesi, benliğine dönebilmesi ve kabuğundan sıyrılıp sıradan bir balıkçıya dönüşmesinde diretir. Arşipel’e ulaşıp “Balıkçı”ya dönüşen Cevat Şakir’in, namıdiğer Halikarnas Balıkçısı’nın bu yolculuğu; piyanist ve besteci Sabri Tuluğ Tırpan’ın müziği, Kardeş Türküler’in solistlerinden Feryal Öney’in etnik-atmosferik vokalleri, Yetkin Dikinciler’in anlatımı, Su Güneş Mıhladız’ın modern dans gösterisi ve ebru sanatçısı Garip Ay’ın interaktif sunumu ile hayat bulacak.

16 Mart 2019 – Cumartesi

SEMPOZYUM: TÜRKİYE’DE DEVLET VE REJİM

Yer: Boğaziçi Üniversitesi, Etiler
Saat: 11.30-17.00
Katılım herkese açık ve ücretsiz.
Kayıt yaptırmanız yeterli.

Neden Gitmeli?

Türkiye’de bugün yürürlükte olan siyasi rejimi nasıl tanımlamak gerekir? Türkiye devletinin geçirdiği dönüşümün küresel ve bölgesel ölçekteki siyasi gelişmeler ile bağı nedir? Boğaziçi Üniversitesi’nde bu hafta cumartesi tüm gün gerçekleştirilecek sempozyumun ilk oturumunda Bülent Küçük, Ersin Kalaycıoğlu, Pınar Bedirhanoğlu ve Umut Türem, Türkiye’de devletin yeniden yapılandırılmasını tartışacak. İkinci oturumda ise Ceren Selçuk, Zeynep Gambetti, Çetin Eren ve Foti Benlisoy, Türkiye’de rejim ve siyaseti konuşacak.

17 Mart 2019 – Pazar

TİYATRO: ARIZA – (BLUESCAT)

Yer: Moda Sahnesi, Kadıköy
Saat: 18.00-19.00
Fiyat: 30 TL
Bilet almak için tıklayın.

Neden Gitmeli?

Bir kadın, bir erkek. Bir Adem, bir Havva. Bir Blues, bir Scat. İçinde yükseldikleri asansör arıza yapınca, zihinleri durmadan çalışırken bastırılmış bedenleri susan bu iki insan, fonda Louis Armstrong’un “What a Wonderful World” şarkısı eşliğinde, yaşadığımız dünyanın “arızalanmış” ilişkilerini gözler önüne seriyor. Moda Sahnesi’nin “Arıza (Blue-s-cat)” adlı oyununun yazarı Koffi Kwahule, yönetmeniyse Kemal Aydoğan. Ezgi Coşkun, çevirmenliğini de üstlendiği oyunda Caner Cindoruk ile birlikte rol alıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.