Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kaya petrolü devriminin etkisi: ABD bu yıl petrol ihracatında Suudi Arabistan’ı geçecek

The Times gazetesinin Rystad Enerji adlı araştırma şirketinin tahminlerine dayanarak hazırladığı habere göre, ABD bu yıl içerisinde petrol ve petrol ürünleri ihracatında ilk sıraya yükselecek. Bu aynı zamanda, 1950’li yıllardan bu yana, yani yaklaşık 70 yıldır ilk sırayı kimseye kaptırmayan Suudi Arabistan’ın da tahtından inmesi anlamına geliyor.

İngiliz gazetesi The Times’ın haberine göre ABD, petrol ve petrol ürünleri ihracında kendisini zirveye taşıyacak ve “kısa zaman öncesine kadar kimsenin aklına bile gelmeyecek” bu gelişmeyi, teknolojik gelişmeler sayesinde Teksas’taki kaynaklarını devreye sokup kaya petrolü üretimine başlamasına borçlu. Bu sayede petrol üretimini büyük miktarda artıran ABD, petrol fiyatlarının düşmesine de sebep oldu. Bunun sonucunda ekonomik sorunlar yaşayan Rusya ve Suudi Arabistan gibi büyük üreticiler, fiyatları yeniden yükseltmek için üretimi kısmak zorunda kaldı. Sonuç ise ABD’nin üretim ve ihracat sıralamasında en üst sıraya tırmanması olarak tezahür etti.

Haberde ayrıca, Suudi Arabistan’ın şu anda günde 7 milyon varil ham petrol ve  2 milyon varil petrol ürünleri ürettiği, buna karşılık ABD’nin günde 3 milyon varil ham petrol ve 5 milyon varil petrol ürünü ürettiği bilgisine yer verildi.

Öte yandan; Uluslararası Enerji Ajansı’nın Türkiyeli Başkanı Fatih Birol da konuyla ilgili Twitter’da bir paylaşımda bulundu. Ajans’ın 2024’e kadar petrol alanındaki öngörülerine yer veren “Petrol 2019” raporunun açıklandığı ABD’nin Houston kentindeki toplantıda yaptığı konuşmasına atıfta bulunan Birol, ABD’nin ikinci dalga kaya petrolü devrimin uluslararası piyasaları “sallayacağını” ve enerji jeopolitiğinde anlamlı etkilere sahip olacağını dile getirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.