Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

14 yaşındaki Hazar’ın kaleminden Çin’deki eşzamanlı iki önemli toplantı hakkında analiz

Hazar Gökçen Öney henüz 14 yaşında. Anne ve babası gazeteci. O da annesi Sezin Öney ve babası Sinan Gökçen’in yolundan gideceğe benziyor. Bunun kanıtı Çin Halk Cumhuriyeti üzerine kaleme aldığı uzun ve kapsamlı analiz yazısı.

Genç yazar, P24’te yayınlanan yazısında her yıl mart ayında ayrı ayrı toplanan ülkenin yasama organı Çin Ulusal Halk Kongresi (ÇUHK) ile siyasi istişare organı Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı’nın karşılıklı bir değerlendirmesini yaptı. Ona göre bu iki toplantının önemi, “ABD’nin Donald Trump başkanlığında başlıca tehdit olarak Çin’i göstermesi ve ülkeye adeta ‘ekonomik savaş’ açması ile beraber Çin ekonomisinin yavaşlama sürecine girmesi, yabancı yatırımcı konusunun önem kazanması” ile aynı döneme denk gelmesi nedeniyle daha da artmıştı.

Hazar Gökçen Öney, dünyanın önde gelen demokrasilerinin sorunlar yaşadığı bir dönemde, Çin’in önde gelen isimlerinin “Gerçek demokrasi bizde yaşanıyor” demelerine dikkat çekti.

Budapeşte’deki Konfüçyüs Enstitüsü’nde geçen yaz Çince dersler almaya başlayan Gökçen Öney, her gün birkaç saat, Çin başta olmak üzere Doğu Asya ülkelerine ilişkin haberler okuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.