Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Brexit anlaşmasına ikinci kez “hayır” diyen İngiltere Parlamentosu, bugün de AB’den anlaşmasız ayrılmayı oylayacak

İngiltere Parlamentosu, Başbakan Theresa May’in Brüksel ile üzerinde uzlaştığı Brexit anlaşmasını bir kez daha reddetti. İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılık koşullarını belirleyen anlaşmaya 242 milletvekili “Evet” oyu verirken, 391 milletvekili “Hayır” oyu kullandı. Parlamento bugün ise, 29 Mart’ta AB ile herhangi bir anlaşma olmadan ayrılmayı oylayacak.

Başbakan May oylama sonucunun açıklanmasının ardından yaptığı konuşmada, daha önce vaat ettiği gibi, çarşamba günü (bugün) anlaşmasız ayrılık seçeneğinin milletvekillerinin oyuna sunacağını söyledi. İngiltere Başbakanı bu seçeneğin reddedilmesi halinde, perşembe günü ise, 29 Mart olarak belirlenmiş Brexit tarihinin ertelenmesi için oylama yapılacağını kaydetti.

29 Mart’ta anlaşmasız Brexit ihtimali düşük

Anlaşmasız Brexit oylamasında partisinin milletvekillerini hür iradeleriyle tercih yapmak üzere serbest bırakacağını belirten May, kendisinin ise aleyhte oy kullanacağını hissettirdi. May, referandumda alınan AB’den ayrılma kararını hayata geçirmeyi tutkuyla istediğini ancak Birlik’ten anlaşma yapmadan çıkmanın ülkeye vereceği olası zararı gözardı edemeyeceğini belirtti. Söz konusu oylamada çoğunluğun lehte oy kullanması halinde, 29 Mart’ta Brexit resmen gerçekleşmiş olacak. Ancak bu seçenekten yana olan milletvekillerinin sayısı hayli az, dolayısıyla önerinin kabul edilmesi beklenmiyor.

May Brexit anlaşmasını 3. kez oya sunabilir

Hükümetin perşembe günkü erteleme oylaması öncesinde Brexit anlaşmasını üçüncü kez parlamento onayına sunması da muhtemel. Zira ertelemenin Brexit’in tümden iptaline kadar gidebilecek bir süreci başlatabileceğinden endişe duyan bazı milletvekilleri, üçüncü bir oylamada anlaşmaya destek verebilir. Nitekim May konuşmasında, erteleme talebinin AB’de Brexit’in iptali ya da ikinci bir referandum beklentisi yaratabileceğini söyledi. May oylama öncesinde de milletvekillerine, koşulları revize edilen anlaşmaya destek vermelerini istemiş, aksi takdirde “Brexit’in gerçekleşmeme riski olduğunu” söylemişti. May, “İkinci bir referanduma dahi yönelebiliriz” demişti.

Brexit anlaşması ilk kez 15 Ocak’ta milletvekillerinin oyuna sunulmuş, anlaşma 202 lehte oya karşı 432 aleyhte oy ile reddedilmişti. Aradaki 230 oyluk fark ise, İngiltere tarihinde bir hükümetin parlamento oylamasında aldığı en büyük yenilgi olarak tarihe geçmişti. Başbakan May, ikinci oylama öncesinde AB ile bir dizi görüşme daha yaparak, en çok tepki çeken Kuzey İrlanda sınırı ile ilgili “tedbir” (backstop) maddesinde değişiklik yapmaya çalışmış ancak milletvekillerini ikna edecek tavizleri koparmayı başaramamıştı. Tedbir maddesi, İngiltere’ye bağlı özerk bölge Kuzey İrlanda ile AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti arasındaki sınırın, Brexit sonrasında da İngiltere ile AB ilişkilerini düzenleyecek yeni bir anlaşma yapana kadar açık kalmasını öngörüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.