Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İklim değişikliğinin getirdikleri: Japonya’daki kar canavarları artık yalnızca birer cılız ağaç

Kuzey Japonya’da geniş bir alana yayılan, doğal bir şekilde buz ve karla çevrelenerek Godzilla benzeri bir yapıya bürünen ağaçlar, uzun süredir turistlerin büyük ilgisini çekiyordu. Ancak son zamanlarda “Juhyo” denilen bu kar canavarlarını ziyaret edenler, fotoğraflarda gördüklerinden farklı olarak cılız ağaçlarla karşılaşıyor.

Sibirya’dan başlayarak Japon Denizi boyunca esen soğuk ve kuru rüzgar, Japonya’nın kuzeydoğusundaki kozalaklı ağaçların üzerine kar ve buz düşürerek, bu ağaçları devasa kardan canavarlara dönüştürüyor. Tokyo’nun yaklaşık 370 kilometre kuzeyindeki Yamagata bölgesi, şu an bu kar canavarlarının en yoğun görüldüğü yerlerden biri.

New York Times‘ta yer alan habere göre, büyüleyici güzellikte bu doğal yapılar, şu an kar yığınlarıyla örtülü cılız ağaçlara dönüşmüş durumda. Uzmanlara göre bunun sebebi iklim değişikliği. Bu devasa büyüklükteki buz canavarları, kar ve buzu olması gerekenden erken eriten yüksek sıcaklıklar sebebiyle sistematik bir şekilde yok oluyor. Ayrıca bu ağaçlar, sıcaklıkların artmasıyla birlikte ortaya çıkan güve ve kabuk böcekleri tarafından yenildiği için çürüme tehlikesiyle de karşı karşıya.

Yamagata Üniversitesi’nden jeokimya profesörü Fumitaka Yanagisawa, uzun süredir bu kar canavarlarını inceliyor. Yanagisawa’ya göre, kar canavarlarının bulunduğu Yamagata bölgesinde ortalama sıcaklık 2 derece yükseldi. “Sera etkileri konusunda çok endişeliyim” diyen Yanagisawa, bu yüzyılın sonunda kar canavarlarının yeryüzünden tamamen silineceğini söylüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.