Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ekrem İmamoğlu’nun Adalar ziyaretinden izlenimler

Haber: Fatima Çelik & İbrahim Yayan

Güneşli bir günün sabahına uyanıyoruz. CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu’nun CHP Adalar Belediye Başkan Adayı Erdem Gül ve Adalar halkıyla buluşmasını izleyeceğiz. İmamoğlu’nu Büyükada’ya götürecek tekne, Bostancı İskelesi’nden kalkacak. Bu yüzden iskele girişinde bir hareketlilik var.

Teknenin içinde madalyalarını takmış gaziler bekliyor, mutlu görünüyorlar. Bir kısım görevli de tekneyi pankartlar ve bayraklarla süslemekle meşgul. Dışarıda ise CHP teşkilatından görevliler ve bir grup sivil polis bekliyor. 

Ekrem İmamoğlu, Adalar’a gitmek için gazilerle birlikte tekne yolculuğu yaptı.
Video: İbrahim Yayan / Medyascope.tv

Saatler 12’ye yaklaştığında Ekrem İmamoğlu iskele girişinde görülüyor. Yanında halihazırdaki Adalar Belediye Başkanı Atilla Aytaç da var. Oradaki insanlarla birlikte tekneye biniyor. Teknede onu bekleyen gaziler, şehit aileleri ve vatandaşlarla tek tek selamlaşıyor, sohbet ediyor, çocuklarla oynuyor, fotoğraf çektiriyor, hatta insanların telefonlarını alıp selfie çekiyor.

Ardından 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla hep birlikte İstiklal Marşı söyleniyor, ardından bir hoca Kuran okuyor. Ekrem İmamoğlu teknede bir konuşma yapıyor. Çanakkale savaşlarında hayatını kaybedenleri andıktan sonra, “Çanakkale ruhunun içinde inancı ve hayata bakışı ne olursa olsun vatanı vatan bilen herkes var. Çanakkale ruhu bizi ayakta tutan en diri ruhtur” diyor.

Erdem Gül ile Büyükada İskelesi’nde buluşan İmamoğlu, konuşma yapacağı meydana doğru ilerlerken. 
Fotoğraf: Fatima Çelik / Medyascope.tv

Tekne Büyükada İskelesi’ne yaklaşıyor. İskelede Erdem Gül ile birlikte İmamoğlu’nu bekleyen kalabalık ve heyecanlı bir topluluk var. Meşaleler yakılıyor, CHP teşkilatından insanlar konfeti patlatıyor. İmamoğlu, Erdem Gül ile birlikte konuşma yapacağı meydana ilerlerken yolda sarılmak ve konuşmak isteyen herkesle tek tek ilgileniyor. Bu yüzden bir hayli yavaş ilerliyoruz.

Meydana ulaştıktan sonra önce Erdem Gül kısa bir konuşma yapıyor, ardından sözü Ekrem İmamoğlu alıyor. İmamoğlu burada Adalar halkının çoğulcu yapısından övgüyle bahsediyor, etnik ve dini farklılıklarıyla buranın bir hoşgörü adası olduğunu söylüyor. “Bu coğrafyanın pırlantası” olarak nitelendirdiği Adalar için Erdem Gül ile birlikte geliştirdikleri projeleri anlatan İmamoğlu, halkı fazla oyalamadan çöp, ulaşım, fayton gibi tüm problemleri insani ve vicdani yöntemlerle, hızlıca çözeceklerinin sözünü veriyor. Dürüst, eşitlikçi ve özgürlükçü bir belediye vaat ediyor.

İmamoğlu ve Gül, Büyükada meydanındaki konuşmaları öncesinde Adalı seçmenlerle bol bol fotoğraf çektirdi.
Video: İbrahim Yayan / Medyascope.tv

Bu esnada öğle ezanı okunuyor, İmamoğlu konuşmasına ara veriyor. Ezan bittikten sonra konuşmasına devam ediyor. Meydanda toplananlar İmamoğlu’nun gösterdiği bu hassasiyeti alkışlıyor, “Ekrem baba çok yaşa” diye slogan atıyor. İmamoğlu, Adalar’ı bir hoşgörü merkezi haline getirerek tüm dünyaya güçlü ve evrensel bir mesaj vereceklerini söylüyor. Kürdün, Türkün, Ermeninin, Yahudinin ve Süryaninin hep beraber yaşadığı Adalar’da çok güçlü bir mutfak kültürünün olduğunu ve bu kültürü kuracakları bir enstitüyle daha da güçlendireceklerinin sözünü veriyor.

İktidar partisini eleştirdiği bir noktada onu dinleyen insanlar yuhalamaya başlıyor ama İmamoğlu bunun sürdürülmesine izin vermiyor, “Biz kavga etmeyeceğiz, kalpleri kazanacağız” diyor. İyi Parti’den yetkililerin de kendilerine eşlik ettiğini belirten İmamoğlu, seçimleri “İstanbul ittifakı” olarak tabir ettiği dayanışmayla kazanacaklarını söylüyor ve ekliyor: “1 Nisan sabahı bambaşka bir güne uyanacağız, derin bir nefes alacağız. Bu nefes demokrasinin, özgürlüğün ve barışın nefesi olacak.” 

Ekrem İmamoğlu, AKP’nin Büyükada seçim bürosunu da ziyaret etti.
Video: İbrahim Yayan / Medyascope.tv

Ekrem İmamoğlu’na ziyareti boyunca eşi Dilek İmamoğlu da eşlik ediyor. İmamoğlu, eşinin elini bir an bile bırakmıyor. Konuşmasını tamamladıktan sonra gün boyu sürdürdüğü sıcakkanlı ve sakin tavrıyla esnaf ziyaretine devam ediyor. Heyecanlı ve neşeli kalabalıkla birlikte sokaklarda yürürken bir anda AKP seçim bürosundan Recep Tayyip Erdoğan için söylenen “Dombra” şarkısı çalmaya başlıyor. CHP’liler bu duruma sinirleniyor. AKP’liler ve CHP’liler bir an için karşı karşıya geliyor, ufak çapta bir tartışma çıkıyor. İmamoğlu burada hızlı bir hamle yaparak araya giriyor. AKP seçim bürosunun önündeki insanlarla tokalaşıyor, kolaylıklar diliyor. Ve sorun başlamadan bitmiş oluyor.

Ekrem İmamoğlu ve Erdem Gül, Heybeliada teknesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. 
Fotoğraf: İbrahim Yayan / Medyascope.tv

Büyükada’daki ziyaretini tamamladıktan sonra Ekrem İmamoğlu ve Erdem Gül, Heybeliada’ya geçmek üzere yeniden tekneye biniyor. CHP adayları teknenin kaptan köşkünde gazetecilerin sorularını yanıtlıyor. Erdem Gül burada ulaşım sorunundan bahsediyor. İmamoğlu, Adalar’da ikamet eden insanlara ulaşımın yüzde 40 indirimli olacağını söylüyor. AKP İstanbul Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım’ın Adalar’a yönelik ücretsiz ulaşım vaadinin hatırlatılması üzerine İmamoğlu, bunun gerçekçi olmadığını; Erdem Gül ise bir iktidar partisinin seçim vaadi vermek yerine, iktidarda bulunduğu süreçte bu tür meseleleri çözmüş olması gerektiğini söylüyor.

Erdem Gül ve Ekrem İmamoğlunu Heybeliada’da da coşkulu bir kalabalık karşıladı.
Fotoğraf: İbrahim Yayan / Medyascope.tv

Tekne Heybeliada iskelesine yaklaşıyor. Burada da benzer şekilde büyük ve heyecanlı bir kalabalık bekliyor. İmamoğlu ve Gül’ün adaya ayak basmasıyla birlikte meşaleler yakılıyor, konfetiler patlatılıyor. Bir nevi festival havası var; sahil boyunca seyyar satıcılar mimoza çiçeği, birkaç kadın köşede organik reçel satıyor. CHP Gençlik Teşkilatı “Gençlik seninle, durma ilerle” sloganı atıyor. Bu esnada yaşı daha büyük olanlar “Yaşlılar da seninle” diye bağırıyor. İmamoğlu ve Gül burada da esnaf ziyareti yapıyor. Yol boyunca “İstanbul’un oğlu İmamoğlu” sloganı atılıyor. İmamoğlu, slogan atan gençlerle kucaklaşıyor. Burada da herkese tek tek selam veriyor, isteyen herkesle fotoğraf çektiriyor.

Esnaf ziyaretini tamamladıktan sonra İmamoğlu ve Gül, Adalar’dan ayrılmak üzere tekneye doğru ilerliyor. Programın bitmesiyle birlikte biz de Adalar’dan ayrılıyoruz.

Adalar’da seçimin nabzını tutan Medyascope.tv muhabirlerinin izlenimleri. 

Yaklaşık bir ay önce seçimin nabzını tutmak için gittiğimiz Adalar’da CHP teşkilatı içinde yaşanan tartışmalara şahit olmuş, Adalılar’ın Erdem Gül’ü yeterince benimsemediğini gözlemlemiştik. Ancak bu gidişimizde halkın Gül’e alıştığını gördük. Ekrem İmamoğlu’nun Adalar’a yaptığı bu ziyaret, Erdem Gül’ün elini hayli güçlendireceğe benziyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.