Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Haftanın Kültür-Sanat Rehberi (18-24 Mart 2019)

Kültür-sanat etkinliklerinden derlediğimiz haftalık seçkimizi yayınlamaya devam ediyoruz. Bu hafta tiyatrodan konsere, sergi açılışından konferansa, konuşmadan kısa film seçkisine, her güne bir etkinlik sizi bekliyor.

(Eğer siz de etkinliklerinizi bu rehberde görmek isterseniz fatima.celik1@gmail.com adresine e-posta gönderebilirsiniz.)

18 Mart 2019 – Pazartesi

TİYATRO: YARALARIM AŞKTANDIR

Yer: DasDas, Ataşehir 
Saat: 21.00-22.30
Fiyat: 50 TL & 40 TL
Bilet almak için tıklayın.

Neden Gitmeli?

Nazan Kesal’ın tek kişilik oyunu Yaralarım Aşktandır, bu hafta pazartesi günü prömiyerini yapıyor. İran şiirinin “cesur” sesi Furuğ Ferruhzad’ın hikayesini sahneye taşıyan oyun; aynı iklimde açıp solan, baskı altında yaşayan, hep eksik bulunan ve her şeye rağmen yaşamaya devam ederek sözünü esirgemeyenleri anlatıyor. Şebnem İşigüzel’in kaleme aldığı oyunun yönetmenliğini ise Berfin Zenderlioğlu üstleniyor.

19 Mart 2019 – Salı

KONUŞMA: VİDEO SANATINDAN POST-İNTERNET SANATA FEMİNİST PRATİKLER

Yer: İstanbul Edebiyat Evi, Beyoğlu
Saat: 19.00-20.30
Katılım herkese açık ve ücretsiz.
Kayıt yaptırmak için tıklayın.

Neden Gitmeli?

1960’larda bir sanat mecrası olarak kullanılmaya başlayan video ile kadın sanatçılar yeni bir dil geliştirdiler; erkek egemen güç ve temsil sistemlerine eleştirel bir yaklaşım ortaya koydular. Benzer şekilde 2000’lerde internet kültürünü yansıtan veya mecra olarak dijitali kullanan işler de eril bakışı tersine çeviren stratejiler benimsiyor. Ulya Soley’in bu hafta salı günü gerçekleştireceği konuşma, 1960’lardan bu yana özellikle video sanatı ve post-internet sanat ekseninde feminist pratiklere odaklanıyor.

20 Mart 2019 – Çarşamba

*Sakıp Sabancı Müzesi’ni çarşamba günleri ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

SERGİ AÇILIŞI: AYN-I GALİP

Yer: PASAJist, Karaköy
Saat: 18.00-20.00
Katılım herkese açık ve ücretsiz.

Neden Gitmeli?

Daha önceki rehberimizde de yer verdiğimiz GALİP projesi tamamlandı. Dönem gazetelerinde, devrimci işçi sendikalarında çalışan ve fotoğrafla hayatını idame ettirirken 48 yaşında kendi eliyle yaşamına son veren Galip, ardında bir cümlelik veda mektubu ve bir kutu fotoğraf bırakmıştı. Ölümünden 10 yıl sonra sanatçı Eda Emirdağ’ın eline geçen bu arşiv, Pasaj’ın ev sahipliğinde bir ay boyunca sürdürülen “Galip” projesine dönüştü. 20 sanatçı ve akademisyenin proje kapsamında geliştirdiği işler, bu hafta çarşamba günü açılışı yapılan “Ayn-ı Galip” sergisiyle ziyaretçiyle buluşuyor.

21 Mart 2019– Perşembe

*İstanbul Modern’i perşembe günleri ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

KONFERANS: TOPLUMSAL ADALETİ HARİTALANDIRMAK – YEREL YÖNETİMLERE SAHADAN NOTLAR

Yer: Mekanda Adalet Derneği, Karaköy
Saat: 18.00-20.00
Katılım herkese açık ve ücretsiz.
Kayıt yaptırmak için tıklayın.

Neden Gitmeli?

Hedeflerinden biri toplumsal adaleti sağlamak için çoklu metotları kullanmak ve tartışmaya açmak olan #MADakademi programı, haritaların ve haritalamanın farklı disiplinlere ve kurumlara sağlayacağı imkanları konuşmak amacıyla yedinci etkinliğinde Kadir Has Üniversitesi İstanbul Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nden Prof. Murat Güvenç’i konuk ediyor.

22 Mart 2019– Cuma

*Pera Müzesi’ni cuma günleri 18.00-22.00 saatleri arasında ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

KONFERANS: BAŞKA BİR GELECEK İÇİN HAFIZA MEKÂNLARI, HAFIZA YOLLARI

Yer: Yapı Kredi Kültür Sanat Merkezi, Beyoğlu
Saat: 09.00-18.45
Katılım herkese açık ve ücretsiz.

Neden Gitmeli?

Hrant Dink Vakfı tarafından 22-23 Mart tarihlerinde DVV International ve Friedrich-Ebert Stiftung işbirliğinde düzenlenen konferansta hafıza mekânları, hafızalaştırma çalışmaları ve müzeler üzerinden zor geçmişlerle yüzleşme pratikleri ele alınacak. Hafızalaştırma çalışmalarının ve yüzleşme pratiklerinin bugünü ve geleceği, farklı coğrafyalardan hafıza mekânları uzmanları, akademisyenler, hafızalaştırma alanında çalışan uzmanlar, küratörler, müze profesyonelleri ve sanatçılar tarafından tartışılacak. Zor geçmişlerin sergilenmesi; sanat ve hafıza ilişkisi; yerel tarihler ve hafıza; hafıza mekânlarında hayat ve umut; hafızalaştırmada yeni boyutlar ve zorluklar; alternatif pedagojiler; kişisel hikayelerin gücü ve faillerle yüzleşme konferansta ele alınacak konular arasında yer alıyor.

23 Mart 2019 – Cumartesi

KONSER: NEKROPSİ

Yer: Salon İKSV, Beyoğlu
Saat: 22.30-00.00
Fiyat: 67 TL & 56 TL
Bilet almak için tıklayın.

Neden Gitmeli?

Cem Ömeroğlu (gitar/ses), Cevdet Erek (davul/ses), Gökhan Goralı (gitar/ses) ve Kerem Tüzün’den (bas gitar/ses) oluşan kadroyla progresif ve deneysel müziğin ülkemizdeki önde gelen temsilcilerinden Nekropsi, bu hafta cumartesi günü jam session formatıyla Salon İKSV’de sahne alıyor.

24 Mart 2019 – Pazar

KISA FİLM SEÇKİSİ: YEDİ KADIN YEDİ GÜNAH

Yer: Pera Müzesi, Beyoğlu
Saat: 14.00-15.45
Katılım herkese açık ve ücretsiz.

Neden Gitmeli?

Pera Film, “Değişen Perspektifler, Kadın Yönetmenlerden Kısalar” programı kapsamında bu hafta pazar günü “Yedi Kadın, Yedi Günah” seçkisi sunuyor. Yedi günahtan her biri için yönetmenlik yapmak üzere davet edilen ve dünyanın önemli sinemacıları arasında yer alan yedi yönetmen, istediği günahı filmleştirdiğinde ortaya “Yedi Kadın, Yedi Günah” seçkisi çıkıyor. Helke Sander; Oburluk, Bette Gordon; Açgözlülük, Maxi Cohen; Öfke, Chantal Akerman; Tembellik, Valie Export; Şehvet, Laurence Gavron; Kıskançlık ve Ulrike Ottinger; Gurur başlıkları ile geleneksel kurgusal anlatım, deneysel video, müzikal, radikal belgesel de dahil olmak üzere çeşitli türlerden oluşan hikayeler anlatıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.