Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

NYT: “Donald Trump 20 yıl içinde Deutsche Bank’tan 2 milyar dolardan fazla kredi aldı”

The New York Times (NYT) gazetesi ABD Başkanı Donald Trump’ın, başkan seçilmeden önceki iş yaşamı boyunca Alman bankası Deutsche Bank’tan toplam 2 milyar dolardan fazla kredi temin ettiğini iddia etti.

NYT’nin 20’den fazla eski ve halen çalışmakta olan Deutsche Bank yöneticisiyle yaptığı görüşmelere dayanarak hazırladığı rapora göre; Trump, diğer bankaların kabul etmediği durumlarda kendisine borç vermesi için Deutsche Bank’ın neredeyse 20 yıl boyunca kapısını çaldı. ABD’de genişlemeye ve gücünü artırmaya istekli Deutsche Bank ise, defalarca risk alarak Trump’a kredi musluklarını açtı. Zira o dönemde Trump birçok banka tarafından “riskli” bir müşteri olarak kabul ediliyordu.

Trump-Banka ilişkisi: Bir dargın bir barışık

Rapora göre; Başkan Trump ile ilişkisi 1998 yılına kadar giden Deutsche Bank, 2003 yılında Trump’ın kumarhane şirketinin yüz milyonlarca dolarlık tahvil satmasına yardımcı oldu. Trump ise satış işleminin gerçekleştirilmesine yardım eden banka çalışanlarını Mar-a-Lago’da bir gezi ile ödüllendirdi. Trump’ın şirketi 2004 yılında borçlarını ödemekte zorlanınca bankanın tahvilleri satan yatırım bölümü, Trump ile bir daha iş yapmama kararı aldı.

Buna rağmen bir yıl sonra Trump, Şikago’da bir gökdelen inşa etmek için yatırım bölümünün bir başka departmanından 640 milyon dolarlık bir kredi talebinde bulundu. Kredi verildi ancak 2008’deki ekonomik kriz nedeniyle borçlarını ödemekte yine zorlanan Trump, Deutsche Bank’a dava açtı. Bu olay, tüm yatırım bölümünü, Trump ile bağlarını koparmaya zorladı.

Bu kredi krizinden üç yıl sonra Deutsche Bank, bu kez süper zenginlere hitap eden özel bankacılık bölümü aracılığıyla Trump’a borç vermeye başladı. Her ne kadar, 2011 yılından itibaren bankanın CEO’su olan Josef Akkermann, kendisiyle yapılan bir röportajda, böyle bir olayı hatırlamadığını söylese de, NYT’nin görüştüğü ve o dönemki sürece hakim diğer çalışanlara göre, Akkermann ve halefi Anshu Jain de Trump’a kredi verilmesine onay vermeye devam etti.

Ancak Trump’ın başkanlık seçimlerini kazanmasının ardından, Deutsche Bank’ın yönetim kurulu, Trump ile bankanın ilişkisinin neden ve nasıl bu kadar sıkı fıkı olduğunun öğrenilmesi için bir rapor hazırlanmasını istedi. Raporun sonuçları, bankanın sadece süper zenginlere hizmet veren bireysel bankacılık bölümünün yöneticilerinin, şöhretli müşterileri bankaya çekme çabası içinde olduklarını ve Trump ile ilgili yazılan raporları yeterince incelemedikleri, ayrıca bankadaki “ne pahasına olursa olsun başar ve anlaşmayı yap” hâkim kültürünün etkisi altında olduklarını ortaya koydu.

Habere göre; Trump’ın 2016 seçimlerini kazanmasından bu yana, Deutsche Bank yetkilileri, bazı üst düzey yöneticilerin ilişkinin var olduğunu bile bilmediğini savunarak, artık ABD Başkanı koltuğunda oturan Trump ile ticari ilişkilerini en alt düzeye indirmeye çalışıyor. Geçen şubat ayı içerisinde yine New York Times’da çıkan başka bir haberde de; Trump’ın, 2016 yılındaki başkanlık seçimi kampanyası devam ederken Deutsche Bank’tan kredi istediği ancak bankanın Trump’ın durumunu riskli bularak bu talebi reddettiği iddia edilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.