Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Amerikalı profesör Uhlenbeck, Abel Matematik Ödülü’nü alan ilk kadın oldu

Teksas Üniversitesi’nden Amerikalı matematik profesörü Karen Keskulla Uhlenbeck, dünyanın en itibarlı matematik ödüllerinden Abel Ödülü’nü alan ilk kadın oldu.

Oslo’daki Norveç Bilim ve Edebiyat Akademisi dün, Abel Ödülü’nün bu yılki kazananının Uhlenbeck olduğunu açıkladı. Söz konusu ödül matematikçiler tarafından dünyanın en itibarlı ödülü olarak görülüyor. 
Ödülün maddi değeri ise 6 milyon Norveç kronuna (yaklaşık 3.8 milyon TL) karşılık geliyor.

Jürinin açıklamasında “bilim ve matematikte, sağlam bir toplumsal cinsiyet eşitliği savunucusu” olduğu söylenen Uhlenbeck’in, geometrik analiz ve ölçüm alanında yapmış olduğu önemli çalışmalarının “matematiğin evrenini dramatik biçimde değiştirdiği” belirtildi.

Ödül ilk olarak 2003 yılında, 19. yüzyıl matematikçisi Niels Henrik Abel onuruna verilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.