Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere’de 1 milyon kişi Brexit’i durdurmak için sokağa çıktı: “Kararı halka bırakın!”

İngiltere’nin başkenti Londra’da dün bir milyonu aşkın kişi Avrupa Birliği’nden ayrılık sürecine ilişkin yeni bir referandum yapılması talebiyle sokağa çıktı. “Halka bırakın” adıyla organize edilen eylem, İngiltere tarihinin en kalabalık gösterilerinden biri oldu.

Hyde Park’tan başlayan yürüyüşe, İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Tom Watson, Muhafazakâr Partili eski Başbakan Yardımcısı Lord Heseltine, Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan, İskoçya Ulusal Partisi lideri ve İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon’la birlikte belli başlı partilerden çok sayıda üst düzey siyasetçi de katıldı. Kalabalığın (İşçi Partisi lideri) “Jeremy Corbyn nerede?” sloganları arasında halka hitap eden Watson, Başbakan Theresa May’in gösteriyi görmezden gelemeyeceğini ve ikinci bir referandum düzenlemek zorunda olduğunu söyledi.

May dört gün önce İngiltere halkının ikinci bir referandumdan yana olmadığına inandığını söylemiş ve AB’den ayrılık sürecinin açmaza girmesinden Brexit anlaşmasına destek vermeyen parlamentoyu suçlamıştı. Watson, Başbakan’a “Aç pencereni, aç televizyonunu, şu muazzam kalabalığa bak. İşte halk. Theresa May: bizim adımıza konuşma!” diye seslendi. Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan ise Twitter’dan yürüyüşün görüntülerini içeren bir video ve hesabı üzerinden bir yürüyüşe ait bir video ile birlikte “Yeter artık. Karmaşa, karışıklık ve gürültü bitsin. Brexit konusunda son sözü halka verme zamanı geldi” mesajını paylaştı.

Theresa May, Brüksel ile vardığı Brexit anlaşmasının parlamentoda iki kez reddedilmesinin ardından, perşembe günü AB liderlerinden 29 Mart’a ayarlı Brexit tarihinin ertelenmesini talep etmişti. AB ise talebe şartlı onay vermiş, İngiltere’ye Birlik’ten çıkış tarihi için söz konusu anlaşma bir kez daha reddedilirse 12 Nisan’ı, anlaşma kabul edilirse 22 Mayıs’ı göstermişti.

May’in Brexit anlaşmasını üçüncü kez parlamento önüne getirmeyi göze alıp almayacağı ise net değil. Zira yine kabul edilmeyeceğine kesin gözüyle bakılıyor. Milletvekilleri gelecek hafta yeni bir formül üzerinde anlaşamaz, May’in anlaşması parlamentodan geçmez ve Brexit sürecini tek taraflı sonlandırma seçeneğine de başvurulmazsa, Brexit -anlaşmasız olarak- 12 Nisan’da gerçekleşebilir. Bu arada parlamentonun 29 Mart Cuma günü yerel saatle akşam 11’e kadar AB’den ayrılık tarihini 29 Mart’tan öteye alması da gerekiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.