Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa Parlamentosu internette sansüre yol açacağı endişesiyle eleştirilen telif hakları yasasını kabul etti

Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği Telif Hakları Yönetmeliği’nde köklü değişiklikler öngören yasayı kabul etti. 348’e karşı 274 oyla kabul edilen düzenlemenin bazı maddeleri internete kısıtlamalar getireceği ve sansür işlevi göreceği eleştirisiyle ile tepki ile karşılanıyordu. Öyle ki Almanya’da binlerce kişi hafta sonunda protesto gösterileri düzenledi, Wikipedia da protesto amacıyla Almanca sayfasına erişimi bir günlüğüne durdurdu. Dünyanın en büyük internet ansiklopedisi olan, Türkiye’de erişime yasaklı Wikipedia “hatalı ve kötü niyetli sansür uygulamalarına neden olabileceği” gerekçesiyle tasarıya karşı çıkıyordu. Beş milyonu aşkın kişi de “Sansür makinesini durdurun” çağrısıyla yasa tasarısına karşı imza toplamıştı.

Gönüllü editörlerin yazdığı açık ansiklopedi Wikipedia’nın Almanca sayfalarının yanı sıra Çekçe, Danca ve Slovakça sayfaları da 24 saatlik erişime kapatma protestosuna katıldı.

Bugün kabul edilen yasanın 13’üncü maddesine göre, internet platformları kullanıcıların üçüncü kişilerin telif haklarını ihlal eden uygulamalarını önceden önleme yükümlüğü altında. Yani internet platformlarının içerik yüklemesi yapılırken yükleme filtreleri aracılığıyla içeriğin telif haklarına uygun olup olmadığını kontrol etmesi gerekiyor. Eğer kullanıcı içeriğin yayılmasına ilişkin gerekli izne sahip değilse, internet platformunun yükleme işlemini durdurması şart. Düzenleme karşıtları bu filtrelerin internete sansür getirmesinden endişe ediyor. Ayrıca bu filtrelerin içerikten alıntı yapmak için kullanılıp kullanılmayacağı da net değil.

Avrupa Parlamentosu, yeni telif hakları yasa tasarısını kamuoyunun da baskısıyla geçen temmuz oyundaki oturumda reddetmişti.

Yasanın tartışma yaratan bir diğer maddesi ise internet sitelerine, kullanacakları her yazı için lisans alma zorunluğu getiren 11. madde. Basın-yayın organlarına tıpkı müzik ve film yapımcılarının sahip olduğu gibi, içerikleri koruma hakkını getiren düzenleme uyarınca, Google gibi arama motorları gelecekte haberlerin başlık ve spotlarını izin almadan gösteremeyecek. Düzenleme karşıtları bu uygulama ile internette bilgi akışının kısıtlanacağını savunuyor. Ayrıca gazete alıntılarının özel kullanıcılar tarafından Facebook, Twitter gibi platformlarda paylaşılmasının da zorlaşacağını belirten tasarı karşıtları, bu şekilde bilgi alma ve ifade özgürlüğüne darbe vurulacağını söylüyor.

Paul McCartney, David Guetta ve FT tasarıyı destekliyor

Yasa tasarısını destekleyenler arasında ise pek çok yapımcının yanı sıra, Paul McCartney ve David Guetta gibi müzisyenler, Financial Times ve AFP gibi büyük haber kuruluşları ve Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) yer alıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.