Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ünlü Fransız yönetmen Agnès Varda 90 yaşında hayatını kaybetti

1950’li yılların sonunda Fransa’da ortaya çıkan sinema akımı Yeni Dalga’nın en özgün ve güçlü temsilcilerinden sayılan ünlü yönetmen Agnès Varda 90 yaşında hayata veda etti. Şubat ayında Berlin Film Festivali’nde yeni filmi Agnès, Varda’yı Anlatıyor’un (Varda par Agnès) ilk gösterimini yapan yönetmen bir süredir kanser tedavisi görüyordu. Ailesi Varda’nın “kansere bağlı komplikasyonlar sonucu” 29 Mart Perşembe gecesi evinde hayata gözlerini yumduğunu duyurdu.

Agnès Varda 65 yıllık yönetmenlik kariyerinde 19’u uzun metraj, 14’ü kısa olmak üzere 33 film çekti.

Sinemaya, büyüdüğü Sète yakınındaki bir kasabada yaşayan balıkçıların öyküsünü anlatan Paralel Yaşamlar (La Pointe Courte, 1954) ile adım atan Varda’nın Türkiye’deki en geniş kapsamlı retrospektifi 7-24 Mart 2019 tarihleri arasında İstanbul Modern’de gösterilmişti. Paralel Yaşamlar’dan sonra beş kısa belgesel yapan Varda’nın ilk başyapıtı 5’ten 7’ye Cléo (Cléo de 5 à 7, 1962) Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye’ye aday gösterilmişti.

Simone de Beauvoir’ın kürtaj hakkı için yazdığı manifestoya imza atan 343 kadından biri olarak feminist harekette de yer alan Varda’nın Kadınların Cevabı: Bizim Bedenimiz, Bizim Cinsiyetimiz (Réponse de Femmes: Notre Corps, Notre Sexe, 1975) belgeseli hareket için çığır açıcı olmuştu.

Yeni Dalga ve feminist hareketin sinemadaki güçlü temsilcilerinden Varda özgürlükçü, yenilikçi, cesur yaklaşımıyla sinemaya yön veren bir öncüydü. Sinemacı kimliği kadar renkli kişiliği ile de ilham veren bir sanatçıydı.

65 yıl boyunca sinema yapan Agnès Varda 1990’lı yıllarda, kaybettiği eşi, ünlü yönetmen Jacques Demy’ye adadığı belgeseller yaptıktan sonra 2000’li yıllarda Toplayıcılar (Les Glaneurs et la Glaneuse, 2000), iki yıl sonraki devam filmi Toplayıcılar… İki Yıl Sonra ( Les Glaneurs et la Glaneuse: Deux Ans Après, 2002), Agnès’in Plajları (Les Plages D’Agnès, 2008), fotoğraf ve yerleştirme sanatçısı JR ile birlikte yaptığı Mekânlar ve Yüzler (Visages, Villages, 2017) ve 2019’da özyaşam öyküsü Agnès, Varda’yı Anlatıyor (Varda par Agnès) ile genç kuşakların da hayranlığını topladı.

Son beş yıldır dünyanın her yerinde toplu gösterileri yapılan Varda, Fransa’nın en yüksek düzeydeki ulusal madalyası Légion d’Honneur, Fransız Akademisi’nin René Clair Ödülü, Amerikan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi’nin Onursal Oscar’ı dahil çok sayıda ödüle değer görüldü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.