Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Libya’da General Hafter ve ordusu, başkent Trablus’a taarruz başlattı

General Hafter ve ona bağlı ordu, uluslararası kurumlar tarafından tanınan bir hükümetin bulunduğu Libya’nın başkenti Trablus’u almaya hazırlanıyor. Hafter’in Trablus’u alma çağrısının ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) acil toplantıya çağrıldı.

Ülkenin doğusunu hâkimiyeti altında bulunduran Hafter, Libya Ulusal Ordusu’nu yönetiyor. Hafter’e bağlı güçler dün, Trablus’un 100 kilometre güneyindeki Garyan kasabasını ele geçirdi.

AFP’nin haberine göre, Hafter’e bağlı güçler, başkente 30 kilometre kala durduruldu. Libya Ulusal Ordusu’nun Facebook sayfası üzerinden yayımlanan bir videoda Hafter, harekâtı “Zafer yürüyüşü” olarak niteliyor ve “Trablus, biz geliyoruz. Biz geliyoruz” diyor. Hafter, şehre barışçıl bir şekilde gireceklerini ve silahlarını ancak onlarla savaşmak isteyenlere doğrultacaklarını söylüyor.

BM Genel Sekreteri Guterres: “Korku verici”

Libya İçişleri Bakanı Fethi Başaga ise “Niye silahla ve güçle Libya halkını korkutuyorsunuz? Onları öldürerek niye askeri diktatörlüğe zorluyorsunuz? Hafter’i diğer Libyalılardan daha iyi bir aday yapan ne?” açıklamasında bulundu.  

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ise yeni gelişmeleri korku verici bulduğunu, barış görüşmelerini durdurma riski taşıdığını söyledi.  

Petrol zengini Libya, Devlet Başkanı Muammer Kaddafi’nin öldürülmesi ile sonuçlanan olayların ardından sekiz yıl boyunca büyük şiddet olaylarına sahne olmuştu. Şu an ülkede iki rakip hükümet ve iki ordu bulunuyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.