Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hazine Bakanı Albayrak, BDDK ve SPK’nın Türkiye’de hakkında soruşturma başlattığı JPMorgan’ın ABD’de düzenlediği yatırımcı toplantısına katıldı

IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları’na katılmak üzere ABD’ye giden Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, Türkiye’de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK), 22 Mart’taki döviz dalgalanması nedeni ile hakkında soruşturma açtığı uluslararası yatırım bankası JPMorgan’ın Washington’da düzenlediği toplantıda, yabancı yatırımcılarla buluştu.

Berat Albayrak, toplantıyı Tweeter hesabından da duyurdu.

Toplantıda Albayrak, önceki gün Türkiye’de açıkladığı “Yapısal Dönüşüm Adımları” paketini anlattı. Toplantıdan yansıyan haberlere göre, “Albayrak yabancı yatırımcıları heyecanlandırmayı başaramadı, Türkiye’ye yatırım yapmaları için ikna edemedi.”

Türkiye 22 Mart 2019’da dövizde ciddi bir dalgalanma yaşamış, Türk lirası Amerikan doları karşısında yüzde 5 oranında değer kaybetmişti. Bunun üzerine hem BDDK hem de SPK, ABD merkezli uluslararası yatırım bankası JPMorgan hakkında inceleme başlatıldığını bildirmişti.

BDDK’nın JPMorgan’a ilişkin açıklaması şöyleydi: “22 Mart 2019 tarihinde JPMorgan tarafından yayımlanan raporun yanıltıcı ve manipülatif içeriği sebebiyle finansal piyasalarda oynaklığa ve özellikle ülkemiz bankalarının itibar ve değer kaybına yol açtığı hususunda kurumumuza iletilen yoğun şikayetler kapsamında adı geçen kurum hakkında inceleme başlatılmış olup, gerekli idari ve hukuki süreç yürütülecektir.”

SPK’nın JPMorgan’a ilişkin açıklaması ise şöyleydi: “22.03.2019 tarihinde JPMorgan Chase & Co. tarafından yayımlanan raporun yanıltıcı içeriği nedeniyle başta bankacılık hisseleri olmak üzere Borsa İstanbul A.Ş.’de işlem gören hisse senetleri üzerinde spekülatif etki yarattığına yönelik olarak Kurumumuza iletilen şikayetler çerçevesinde, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu kapsamında inceleme başlatılmıştır.”

JPMorgan aynı zamanda, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın, 9 Ocak 2019 tarihinde, 2019 yılı dış finansman programı çerçevesinde dolar cinsinden 2029 vadeli bir tahvil ihracı gerçekleştirmek amacıyla yetkilendirdiği üç yabancı bankadan biri.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.