Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sudan’da El Beşir devrildi, protestolar bitmedi: Halk sivil yönetim istiyor

Sudan’da Devlet Başkanı Ömer el Beşir’in 30 yıllık iktidarının sona erdiği haberleri üzerine başlayan kutlamalar, ordunun yönetime el koyduğunu açıklaması üzerine yarıda kesildi. Başkent Hartum’da günlerdir El Beşir’in istifası talebiyle gösteri yapan binlerce kişi, ilan edilen sokağa çıkma yasağına rağmen bu kez de sivil yönetim talebiyle eylemlerine devam etti.

Sudan Savunma Bakanı Orgeneral Avad Muhammed Ahmed bin Avf, dün, Devlet Başkanı Ömer el Beşir’in görevden alınıp tutuklandığını ve ülkenin iki yıl boyunca askeri bir konsey tarafından yönetileceğini duyurmuştu. Savunma Bakanı Avf ve Korgeneral Abdul Murof Al-mahi, Askeri Geçiş Konseyi’nin liderleri olarak yemin ederken, ülkede üç aylığına olağanüstü hal ve bir ay boyunca akşam 22.00’den sabah 04.00’e kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Ancak göstericiler ve muhalefet partileri yönetimin sivillere bırakılması için protestolara devam kararı aldı. Protesto eylemlerini düzenleyen ana örgütlerden birisi olan Sudan Profesyoneller Birliği, başkent Hartum’da genelkurmay karargahının önünde ve diğer kentlerde barışçıl direnişe devam edeceklerini duyururken, muhalif grupları temsil eden Özgürlük ve Değişim Beyannamesi isimli çatı grup da Askeri Geçiş Konseyi’nin de eski rejimin parçası olduğunu savunarak halkı oturma eylemine devam etmeye çağırdı.

22 yaşındaki mimarlık öğrencisi Alaa Salih, Sudan’da El Beşir rejimine karşı başlayan protestoların sembolü oldu.

Çevresinde toplanmış kalabalıklara hitap ederken görüntülendikten sonra halk ayaklanmasının sembolü haline gelen 22 yaşındaki mimarlık öğrencisi Alaa Salih, “Sadece Özgürlük ve Değişim Beyannamesi üyelerinden oluşmuş sivil bir geçici yönetimi” kabul edeceklerini açıkladı. Guardian’ın haberine göre Salih, “Halkın istediği değişim Beşir rejiminin darbe ile kendisini gizleyerek devam etmesiyle gelemez. Sivil yönetim istiyoruz” dedi.

Göstericiler Savunma Bakanı Auf’un da Darfur’da işlenen savaş suçları ile ilgili olarak ABD’nin yaptırımlı kişiler listesinde olduğunu hatırlatıyor. AFP’ye konuşan bir gösterici de “Bu bir fars. Rejim devrilmedi. Gelen gidenin devamı ve bunu asla kabul etmeyeceğiz” diye konuştu.

Geçen cumartesi günü Ömer el Beşir’in konutunun bulunduğu yerleşkenin etrafında oturma eylemi başlatan göstericilere güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu bugüne kadar en az 22 kişi hayatını kaybetti.

Sudan eski Devlet Başkanı Ömer el Beşir hakkında, Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından 4 Mart 2009’da Sudan’ın Darfur bölgesinde savaş suçu işlediği iddiasıyla çıkarılmış tutuklama kararı bulunuyor.

Ömer el Beşir hakkında Sudan’ın batısındaki Darfur’da 2003’te yaşanan iç savaşta insanlık ve savaş suçu işlemek suçundan Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından çıkartılmış yakalama kararı bulunuyor. Tutuklandığı söylenen devrik liderin akıbetine ilişkin açıklama da yapılmış değil. Bu arada Sudan’ın resmi haber ajansı Ulusal İstihbarat ve Güvenlik Servisi’nin, ülkedeki tüm siyasi mahkumların serbest bırakıldığını duyurduğunu bildirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.