Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Notre Dame yangını: Tarihi katedralin çatısı çöktü, ana yapı kurtarıldı

Fransa’nın başkenti Paris’teki ünlü Notre Dame Katedrali’nde dün çıkan yangında 850 yıllık tarihi yapının çatısı ve çatının tepesindeki Gotik kulesi çöktü. Yaklaşık 9 saat süren çalışmanın sonunda Türkiye saatiyle sabaha karşı 04.00 sıralarında yangını kontrol almayı başaran Paris itfaiyesi, ana yapı ile katedralin diğer iki kulesinin kurtarıldığını duyurdu.


UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan, 170 yıl süren inşa süreciyle mimarlık tarihinde önemli bir yere sahip Notre Dame Katedrali’ndeki sanat eserlerinin kurtarılması ve binanın soğutulması için çalışmalar devam ediyor.

Yangının katedralde devam eden restorasyon çalışmalarına bağlı olarak “yanlışlıkla” çıkmış olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor. Paris Savcılığı yangının çıkış nedenini belirlemek için inceleme başlattı.

https://twitter.com/ZelinskyAdam/status/1117862806307524608

Bağış seferberliği

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, katedralin hasar gören kısımlarının restorasyonu için uluslararası bağış kampanyası başlatırken Fransızlara ülkenin sembolü haline gelmiş yapıyı “hep birlikte” yeniden inşa etme çağrısı yaptı.


Açıklama sonrası Fransız milyarder Francois-Henri Pinault, Notre Dame’ın restorasyonu için 100 milyon euro bağışlayacağını duyurdu. Reuters’e konuşan kitlesel bağış toplama sitesi Go Fund Me’nin sözcüsü, katedral için para toplayan 50’den fazla kampanyanın başladığını duyurdu.

Yangın başladıktan kısa süre sonra tarihi yapının kulesini alevler sarmış, Seine Nehri kıyısında toplanan binlerce Parisli endişe ve sessizlik içinde, kimi zaman dualar edip ağıt yakarak yangın söndürme çalışmalarını izledi.

Paris’teki kiliseler de çanlarını çalıp Katolik tarihinde özel yeri olan Notre Dame için halkı duaya çağırdı.

Tarihi yapının duvarlarındaki çatlakların giderek belirginleşmesi ve bazı kısımlarının dökülmeye başlaması sonrası renovasyon çalışmaları başlatılmıştı. Katedralin bazı bölümlerinde son haftalarda iskeleler kurulurken, ünlü bronz heykelleri geçen hafta vinçlerle çıkarılıp taşınmıştı.

Yapımı 12. yüzyılda tamamlanan Notre Dame, ünlü Fransız yazar Victor Hugo’nun 1831’de yayınlanan Notre Dame’ın Kamburu adlı romanına da ilham kaynağı olmuştu.

Paris’in en ünlü tarihi eserlerinden olan ve Avrupa’nın en çok ziyaret edilen mekanlarının başında gelen Notre Dame Katedrali, her yıl milyonlarca turisti ağırlıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.