Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AP oyladı: Aşırı görüşler barındıran sosyal medya yorumları silinmezse, internet devlerine büyük cezalar yolda

Avrupa Parlamentosu (AP) çarşamba günü Facebook, Twitter ve Google gibi internet devlerini ilgilendiren önemli bir oylama yaptı. Oylama sonucunda kabul edilen teklife göre, internet firmalarının platformlarında yer alan aşırı ırkçı, ultra milliyetçi vb. görüşler, otoriteler tarafından uyarıldıkları halde bir saat içinde silinmezse, yetkililer firmaların cirolarının yüzde 4’ü oranında ceza kesebilecek.

Söz konusu önlemler özellikle Yeni Zelanda saldırısının canlı bir şekilde (livestream) sosyal medya platformları üzerinde yayınlanmasının ardından gündeme geldi. AP’de dün yapılan oylama sonucunda teklif 204’e karşı 308 oyla kabul edilirken 70 de çekimser oy çıktı. 23 ve 26 Mayıs tarihleri arasında seçilecek yeni AP’nin söz konusu yasayı detaylandırması ve son halini vermesi bekleniyor.

Parlamentodaki teklifin raportörlerinden Daniel Dalton, “İnternette terörist materyal içeren unsurların çok uzun süre kontrol edilmeden kalması konusunda kesin ve açık bir sorun var. Bu tarz propagandaların bir süre sonra gerçek terör eylemlerine dönüşme ihtimali var. Ulusal otoriteler bir an önce bu konuda yasama yapmalılar; yeni yasalar orantılı ve pratik olmalı” dedi.

AB yetkililerinin bu konuda internet firmaları yeterli önlemi almadığı için harekete geçtiği söyleniyor. Ancak Birleşmiş Milletler’de insan hakları alanında çalışan üç raportör ise söz konusu yasa teklifinin suistimale açık olduğunun altını çiziyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.