Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde son anket: Aşırı sağ güçlenecek mi?

Avrupa Birliği’nin (AB) geleceğinde kritik bir önem taşıyan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri 23-26 Mayıs 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Seçimler öncesinde, AP için yarışan partilerin ve siyasal hareketlerin desteklerinin ne durumda olduğunu ortaya koyan son bir anket yayınlandı.

Anketin sonucuna göre, merkez sağ partiler AP’de koltuk kaybediyor gibi görünmelerine rağmen, en büyük grup olarak etkilerini koruyor. Öte yandan, aşırı sağ partilere destek ise az da olsa artıyor. AB Komisyonu tarafından daha önce mart ayında yaptırılan ankette Brexit ihtimalinden dolayı görüşü sorulmayan Britanyalı seçmenler bu kez ankete dahil edildi.

Anketin başlıca sonuçları şöyle:

  • Angela Merkel’in de dahil olduğu “European People’s Party” (EPP) yüzde 24 ile en yüksek oy oranına sahip. Ancak bu oran 2014’teki seçimlerde EPP’nin aldığı oydan 5 puan daha az.
  • Merkez sol olarak nitelendirilebilecek “Socialist & Democrats” yüzde 19,8’lik oy oranıyla ikinci en büyük blok olarak görünüyor. Ancak yine 2014 seçimlerine göre bu blokun oyu 5 puan daha az.
  • AB karşıtı UKIP partisini de içeren “Europe of Freedom and Direct Democracy” blokunun oy oranı ise yüzde 6 olarak görünüyor. Blok oyunu 2014’e göre yarım puan artırmış durumda.
  • Yine AB karşıtı Jaroslaw Kaczynski tarafından yönetilen “European Conservatives and Reformists” bloku ise yüzde 8,8 oy oranında gözüküyor.
  • “The Alliance of Liberals and Democrats in Europe” grubu ise yüzde 10,1 olarak görünüyor.
  • “The European United Left ve Nordic Green Left” ise yüzde 6,1 oy oranına sahip görünüyor.
  • “Yeşiller & EFA”nın oy oranı yüzde 7,6 gözükürken, diğer partilerin oy oranları yüzde 8,3 civarında.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.