Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ukrayna’da komedyen Zelenski seçimleri kazandı

Ukrayna’da sandıkların çoğu açılırken, başkanlık seçimlerini oyların yüzde 73,4’üyle hiçbir siyasi deneyimi olmayan 41 yaşındaki aktör ve komedyen Volodimir Zelenski’nin kazandığı kesinleşti. Oyları yüzde 24’lerde kalan mevcut Devlet Başkanı Petro Poroşenko ise her ne kadar siyaseti bırakmayacağını vurgulasa da, yenilgiyi kabul etti. Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev ise iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi için Rusya’ya karşı ılımlı söylemiyle bilinen Zelenski’den “dürüst ve pragmatist” olmasını ve “sağlıklı muhakeme yapmasını” istediğini söyledi.

Zelenski kimdir?

Ukrayna halkı Zelenski’yi “Milletin Hizmetkârı” adlı dizide canlandırdığı birden kazara devlet başkanı olan öğretmen rolüyle tanıyor. Aynı zamanda bir avukat olan komedyen Zelenski, sahip olduğu film yapım şirketi sayesinde milyoner oldu. Zelenski’nin ayrıca oligark İhor Kolomoyski ile iyi ilişkiler içinde olduğu biliniyor.

Zelenski kampanyası boyunca somut siyasi vaatlerde bulunmaktansa diğer adaylardan farklarını öne çıkardı ve sosyal medya üzerinden popülist videolar paylaştı. Tüm bunlara rağmen seçimlerin ilk turunda Poroşenko’dan iki kat fazla oyla, yüzde 30’la en fazla oy alan aday oldu.

Poroşenko: “Kısa sürede Rusya etkisi altına girecek”

2014’ten beri iktidarda olan Poroşenko, seçimlerin ülkeyi “belirsizlik içinde” bıraktığını söyleyerek “deneyimsiz bir devlet başkanının kısa sürede Rusya etkisi altına gireceğini” söyledi.

Poroşenko

Seçmenler Zelenski hakkında ne düşünüyor?

Yorumcular Zelenski’nin samimi tarzının ve Ukrayna siyasetini temizleme çağrısının, Poroşenko’nun hayal kırıklığına uğrattığı halkta karşılık bulduğunu söylüyor.

Sıra dışı bir seçim kampanyası yürüten Zelenski, yolsuzluğun ve oligarkların ülkedeki kontrolünü azaltma vaadini duyurmak için ekranlar karşısındaki yüzünü takındı. Uzmanlar da onun karizmasının ve yolsuzluk karşıtı söylemlerinin yerleşik düzenden ve kayırmacılıktan bıkmış seçmenlere hitap ettiğine inanıyor.

Eleştirel sesler ise milyarder oligark Kolomoyski ile yakın ilişkilerinden ötürü Zelenski’ye ve vaatlerine şüpheyle yaklaşıyor. Onlara göre Zelenski’nin etkili oligarkların üstesinden gelmesi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e karşı durması, pek de mümkün görünmüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.