Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2018’de Türkiye’nin askeri harcamaları yüzde 24 arttı

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI) raporuna göre, silah harcamaları dünya çapında yüzde 2,6 artarak 1,8 trilyon dolara yükseldi. Her zamanki gibi ilk sırayı alan ABD’yi Çin ve Suudi Arabistan takip etti. Türkiye ise yüzde 24’lük artışla askeri harcamalarını en fazla artıran ülke oldu.

ABD 2018’de silah harcamalarına 649 milyar dolar harcarken Çin’in harcamaları 250 milyar dolar oldu. İlk 10 ülke arasında yüzde 8,8’le silah harcamaları en çok artan ülke olan Suudi Arabistan ise 67,6 milyar dolarını silahlara ayırdı.

İstikrarlı bir şekilde listede kendine üst sıralarda yer bulan Rusya ise harcamalarını azaltmasa da rubledeki değer kaybından ötürü 6. sıradan 4. sıraya düştü. Rusya’nın artan askeri tehditleri Polonya, Romanya, Litvanya, Letonya ve Bulgaristan’ın askeri harcamalarında da artışa neden oldu.

Türkiye 2018’de silahlara 19 milyar dolar harcadı

Sırasını korumasına karşın bir önceki yıla göre askeri harcamalara yüzde 24 daha fazla bütçe ayıran Türkiye, 19 milyar dolarlık harcamasıyla ilk 15 ülke arasında en fazla artış gösteren ülke oldu.

Ankara’nın askeri harcamalarındaki artış ile ilgili konuşan SIPRI araştırmacısı Nan Tian, “Türkiye hızlı askeri teçhizat teslimatı konusunda giderek daha fazla harcama yapıyor ve bir yandan da yüklü miktarda silah satın alıyor. Türkiye ayrıca, Suriye’deki Kürt gruplara karşı askeri harekâtını genişletiyor, bu da çok fazla paraya mal oluyor” diye konuştu.

Modernizasyon projelerinin etkisi

İkinci sırada yer alan Çin, geçtiğimiz on yılda askeri modernizasyon projelerine 250 milyar dolar ayırırken genel savunma harcamalarını yüzde 83 artırdı. Bunun arkasındaki sebepler de silah teknolojisini geliştirme projeleri ve ABD’yle askeri rekabet.

SIPRI araştırmacısı Tian’a göre Çin, ABD’nin bölgeye [Uzakdoğu’ya] ve komşularına yakın olmasını istemiyor ve iki büyük güç arasında ciddi gerilimler var: “Silahlanma yarışı diyecek kadar ileri gitmeyeceğim ama bu ülkeler kendilerini gittikçe yeni, gelişmiş ve daha güçlü silahlarla donatıyorlar ve bu silahlar genellikle çok pahalı.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.