Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD, İsrail’den sonra F-35’leri muharebe amacıyla kullanan ikinci ülke oldu

ABD Hava Kuvvetleri F-35 savaş uçaklarını ilk kez saldırı amacıyla kullandığını duyurdu. F-35 savaş uçaklarını muharebede kullanan ilk ülke ise geçen yıl İsrail olmuştu.

ABD ordusundan yapılan açıklamada, iki adet F-35A Lightning II tipi uçağın Irak’ta Kerkük ile Diyala arasındaki Vadi Dole Şayi bölgesinde IŞİD hedeflerini vurduğu bildirildi. F-35’lerin bombardımanda “Müşterek Ortak Taaruz Mühimmatı” (JDAM) füzeleri kullandığı kaydedildi. ABD Hava Kuvvetleri iki hafta önce açıklanmayan sayıda F35 uçağını Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki el-Zafra hava üssüne konuşlandırmıştı.

1990’ların sonunda ABD, Kanada, İngiltere, İsrail, Türkiye, İtalya, Japonya, Güney Kore ve Avustralya tarafından başlatılan Müşterek Saldırı Uçağı projesi kapsamında Lockheeed Martin şirketi tarafından üretilen beşinci nesil savaş uçağı F-35 Lightning II, ilk uçuşunu 2006’da gerçekleştirmişti.

F-35’lerin yazılım, motor ve silah sistemlerinde yaşanan bazı sorunlar, bu uçakların muharebe yeteneğinin sorgulanmasına neden olmuştu. Japonya da filosundaki bir F-35 bu ay Büyük Okyanus’ta düşünce, sahip olduğu 12 adet F-35’i hizmet dışı bırakma kararı almıştı.

Türkiye de, F-35 savaş uçaklarının bazı parçalarını tedarik etmenin yanı sıra 116 adet uçak sipariş etmiş durumda. Ancak ABD, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın almasını gerekçe göstererek uçakların teslimatını geçici olarak durdurdu, parça temini sürecini de askıya aldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.