Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Sessiz tsunami”: İlaçlara dirençli enfeksiyonlar yılda 10 milyon kişiyi öldürebilir

Yeni yayınlanan bir rapora göre, antimikrobik ilaçların aşırı kullanımı ilaçlara dirençli patojenler yaratıyor. Birleşmiş Milletler’e (BM) göre bu durum, enfeksiyonların ilaçla tedavi edilme ihtimalini azaltıyor. İlaçlara dirençli enfeksiyonlar 2050 yılından itibaren yılda 10 milyon kişinin ölümüne sebep olabilir.

BM tarafından pazartesi günü yayınlanan rapora göre, ilaçların mikroplar ve bakterilerle savaşma yeteneği günümüzde giderek azalıyor. Öte yandan, sürekli kendini geliştiren mikroplar ve bakterilere karşı yeni ilaçlar giderek daha az üretiliyor. BM’ye göre dünya bir krizle karşı karşıya. Bu durum yakın gelecekte milyonlarca insanın ölümüne, küresel yoksulluğun daha da artmasına ve zengin-yoksul ülkeler arasındaki farkın daha da büyümesine sebebiyet verebilir.

Yeni bir ekonomik kriz bile yaratabilir

Rapora göre, ilaçlara dirençli enfeksiyonlar halihazırda yılda 700.000 ölüme neden oluyor. Bunlardan 230.000’i verem vakası. Rapor hem siyasetçilerin hem de kamuoyunun aşırı antibiyotik kullanımının sonuçlarından habersiz olduğunun altını çiziyor. Raporu sunan BM panelistlerinden biri ise, bu durumun 2050 yılından itibaren yılda 10 milyon kişinin ölümüne neden olabileceğini ve bunun 2008 finansal krizinin etkilerini bile aşan bir ekonomik durgunluğa neden olabileceğini belirtiyor.

BM’de Antimikrop Koordinasyon biriminde çalışan Dr. Haileyesus Getahun bunun “sessiz bir tsunami” olduğunu söylüyor. Dr. Getahun diğer kamusal sağlık meselelerinde gösterilen siyasal iradenin bu konuda gösterilmediğini ancak önlem alınmazsa ilaçlara dirençli enfeksiyonların etkisinin bir felakete dönüşebileceğinin altını çiziyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.