Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Haftanın Kültür-Sanat Rehberi: (6-12 Mayıs 2019)

Kültür-sanat etkinliklerinden derlediğimiz haftalık seçkimizi yayınlamaya devam ediyoruz. Bu hafta zirveden tiyatroya, konserden söyleşiye, sergi açılışından konferansa ve film gösterimine, birbirinden keyifli ve önemli etkinlikler sizi bekliyor.

Eğer siz de etkinliklerinizi bu rehberde görmek isterseniz fatima.celik1@gmail.com adresine e-posta gönderebilirsiniz.)

6 Mayıs 2019 – Pazartesi

ZİRVE: PODCAST SUMMIT 2019

 Yer: Kadir Has Üniversitesi, Cibali Kampüsü, Fatih
Saat: 10.30-18.00
Katılım herkese açık ve ücretsiz.
Kayıt yaptırmak için tıklayın.

Neden Gitmeli?

Türkiye’nin ilk podcast ağlarından biri olan Medyapod, Friedrich Ebert Stiftung‘un katkılarıyla bir podcast zirvesi düzenliyor. 6-7 Mayıs günleri gerçekleştirilecek zirveye Türkiye’de yayın yapan podcast ağları ve podcasterların yanı sıra, Kaan Kural, Nilay Örnek, Caner Eler ve Ünsal Ünlü‘nün de aralarında bulunduğu medyanın tanınmış isimleri konuk oluyor. Medyascope’un podcast deneyimini ise pazartesi günü 14.00-14.30 saatleri arasında Burak Tatari anlatıyor.

7 Mayıs 2019 – Salı

KONFERANS: 3. DİSİPLİNLERARASI EKOLOJİK-ETİK KARŞILAŞMALAR

• Yer: Boğaziçi Üniversitesi Demir Demirgil Binası, Bebek
• Saat: 10.00-17.15
Katılım herkese açık ve ücretsiz.

Neden Gitmeli?

Boğaziçi Üniversitesi Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü ve Terra Critica işbirliğiyle ve Tellekt, Mekanda Adalet Derneği ve Kuçe Yemek Kolektifi’nin ortaklıklarıyla düzenlenen konferans, 7-8 Mayıs günleri Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek. Yaratıcı, üretken ve eleştirel direniş biçimlerini çoğaltacak imkanların konuşulacağı konferans, 21 bildiriye ev sahipliği yapacak ve “Ekolojik Krizler Çağında Kritik Pratikler” başlıklı panelle sona erecek.

8 Mayıs 2019 – Çarşamba

*Sakıp Sabancı Müzesi’ni çarşamba günleri ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

KONUŞMA: MANIFOLD MESELELER

• Yer: Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi, Beyoğlu
• Saat: 19.00-21.00
Katılım herkese açık ve ücretsiz.
Kayıt yaptırmak için tıklayın.

Neden Gitmeli?

Manifold’dan yola çıkıp mektuplar, zarflar, anılar, kutular, erken giden babalar ve babalardan kalanlar üzerine bir sohbet. Esen Karol ve Feride Çiçekoğlu neyi saklarız, niye saklarız, neye sararız, nerede koruruz, neden atamayız, niye atmalıyız, yoksa atmamalı mıyız gibi bazen günümüzü zehir eden, bazen de iyi ki yaşamışım dedirten lüzumlu ve lüzumsuz şeylere dair konuşarak tasarıma, mekanlara, insanlara ve hayata dair Manifold meselelerden söz edecekler.

9 Mayıs 2019 – Perşembe

*İstanbul Modern’i perşembe günleri ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

TİYATRO: TEESSÜR

• Yer: DasDas Sahne, Ataşehir
• Saat: 21.00-23.00
• Giriş Ücreti: 50 TL & 40 TL
Bilet almak için tıklayın.

Neden Gitmeli?

“Doğasına ve doğaya sadakati ve bağı çılgıncasına güçlü, duygularıyla yaşayan ‘vahşi’ kadınların sevgisinden korkmayın.”

DasDas’ın yeni oyunu “Teessür”, Yunan mitolojisinin emsalsiz kadını Medea’nın hikayesini, Euripides’in metniyle, farklı dillerde, sade bir dramaturji ile inşa ediyor. Ilgın Sönmez’in yönettiği oyunda, birbirine taban tabana zıt iki denk güç arasındaki sonu hüsranla biten büyük aşkı izleyeceksiniz.

10 Mayıs 2019 – Cuma

*Pera Müzesi’ni cuma günleri 18.00-22.00 saatleri arasında ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

SÖYLEŞİ: AYKAN SAFOĞLU İLE AİDİYET VE YOLDAŞLIK

• Yer: Pera Müzesi, Beyoğlu
• Saat: 20.15-22.00
Katılım herkese açık ve ücretsiz.

Neden Gitmeli?

Pera Film’de devam eden “Hatıranın Peşinde” başlıklı film programı kapsamında sunulan “Aidiyet ve Yoldaşlık”, sanatçı Aykan Safoğlu’nun 2013-2015 yılları arasında ürettiği video ve filmlerden bir seçki sunuyor. Göçmen bir sanatçı olan Safoğlu; işlerinde kültürel, coğrafi, dilsel ve zamansal sınırlar arasında ilişkiler ve hatta dostluklar kuruyor. Kültürel aidiyet, yaratıcılık ve akrabalık konularında ucu açık araştırmalar yapan sanatçı, son dönem işlerinde özellikle göç, kayıp ve ölümle olan ilişkimizi sorguluyor. Gösterimin ardından Aykan Safoğlu ile gerçekleştirilecek söyleşiyi kaçırmamanızı öneririz.

11 Mayıs 2019 – Cumartesi

SERGİ AÇILIŞI: BİR GÖZÜM BEN, MEKANİK BİR GÖZ

• Yer: Zilberman Gallery, Beyoğlu
• Saat: 18.00-20.00
Katılım herkese açık ve ücretsiz.

Neden Gitmeli?

“Makine, teknik olmaktan önce toplumsaldır.” – Gilles Deleuze

Naz Beşcan’ın küratörlüğünde düzenlenen bu grup sergisi, adını, kamerayı insan gözünün bir uzantısı olarak gören avangard yönetmen Dziga Vertov’un kuramlarından alıyor. Heba Y. Amin, Janet Bellotto, Burçak Bingöl, Antonio Cosentino, Elmas Deniz, Sophie Dupont, Ahmet Elhan, Pedro Gómez-Egaña ve Begüm Yamanlar’ın çalışmalarını bir araya getiren sergi, sanatçıların kamerayı hem fotoğraf hem de video için bir araç ya da konunun ta kendisi olarak ele alma biçimlerine bakıyor.

KONSER: AKUA NARU

• Yer: Zorlu PSM, Levent
• Saat: 22.00-23.59
• Giriş ücreti: 75 TL & 60 TL
Bilet almak için tıklayın.

“Ben bu dünyada yaşayan ve hip hop müzik icra eden siyah bir kadınım. Uyanıp gözlerimi açmam bile başlı başına bir protesto ve isyan anlamına geliyor. Sevmek ya da kahkaha atmak bile tek başına bir direniştir.” – Akua Naru

Modern hip hop’un en önemli kadın vokallerinden Akua Naru’nun yazdığı kafiyeler, toplumsal adalet ve özgürlük için yükseliyor. Geçmişin Afro-Amerikan kahramanlarından güç alan enerjisini altı kişilik orkestrası eşliğinde yüksek bir şölene dönüştüren Naru, Zorlu PSM Caz Festivali kapsamında ilk kez İstanbulluların karşısında olacak.

12 Mayıs 2019 – Pazar

FİLM: SAF (ALİ VATANSEVER, 2018)

• Yer: SineBU, Boğaziçi Üniversitesi, Etiler
• Saat: 16.15-18.00
• Giriş Ücreti: 17 TL & 7 TL
Biletleri gişeden temin edebilirsiniz.

NEDEN GİTMELİ?

İlk gösterimini Toronto Uluslararası Film Festivali’nde yapan Ali Vatansever’in ikinci uzun metraj filmi, Fikirtepe’de yaşanan büyük kentsel dönüşümü arka planına alarak, genç bir çift üzerinden ahlak, vicdan ve bir dönüşüm hikayesi anlatıyor. Fikirtepe’de yaşayan ve yan mahalledeki kentsel dönüşüm inşaatında çalışan Kamil’e komşuları tepki gösteriyor. Bu tepkiler ve iş yerinde yaşadığı baskılar, Kamil’i başka bir insana dönüştürüyor. Bu durumdan ise en çok Kamil’in eşi Remziye etkileniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.