Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kuzey Makedonya’nın yeni cumhurbaşkanı AB yanlısı Pendarovski oldu

Yunanistan’la on yıllardır süren gerginliği bitirmek için adını değiştiren ve Avrupa Birliği ve NATO üyeliği için adımlar atan Kuzey Makedonya’da dün yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda kazanan AB yanlısı Stevo Pendarosvki oldu.

Devlet Seçim Komisyonu’nun verdiği verilere göre oyların yüzde 99,5’inin sayıldığı seçimlerde iktidardaki koalisyonun adayı bürokrat ve akademisyen Pendarovski yüzde 51,7 oyla ipi önde göğüsledi. Rakibi milliyetçi Gordana Siljanovska-Davkova ise yüzde 44,7’de kaldı.

İktidar koalisyonu, haziran ayında AB müzakerelerine başlamayı ve önümüzdeki yıl Kuzey Makedonya’yı AB’nin 30. üyesi yapmayı planlıyor.

Avrupa Birliği memnun

Pendarovski’nin zaferi AB tarafından memnuniyete karşılandı. AB’nin genişlemeden sorumlu komiseri Johannes Hahn sonuçlar hakkında yazdığı bir tweet’te, “Kuzey Makedonya AB üyeliği perspektifinde AB’nin devam eden desteğine güvenebilir” dedi.

Yunanistan on yıllardır aynı adı taşıyan “Makedonya” ilinde toprak iddiası ima ettiğini savunarak eski Yugoslav ülkesinin adını değiştirmesi gerektiğini savunuyor, ve ülkenin AB ve NATO üyeliğini bu sebeple engelliyordu.

Bunun sonucunda Kuzey Makedonya, bu yılın başlarında meclis oylamasıyla resmen şimdiki adını almayı kabul etmişti.

Her ne kadar o da AB taraftarı olmasına rağmen milliyetçilerin adayı Siljanovska-Davkova isim değişikliğine karşı çıkmış, seçim süreci boyunca en sıcak tartışmalar bu konuda yaşanmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.