Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeniden İstanbul seçimleri: Avrupalı siyasetçilerden tepkiler

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde AKP’nin olağanüstü itirazını oy çokluğuyla kabul ederek seçimi yenileme kararı Batı’da geniş yankı uyandırdı.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Twitter hesabında yaptığı açıklamada YSK’yı eleştirerek kararı “anlaşılır ve şeffaf bulmadığını” söyledi.

Belediye başkanının halk tarafından seçilmesi gerektiğini ve demokratik ilkelerin büyük önem taşıdığını vurgulayan Maas, “Yüksek Seçim Kurulu’nun İstanbul’daki yerel seçimleri iptal etmesi ve yeni seçim kararı alması bize göre şeffaf veya anlaşılır değildir” yorumunda bulundu.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri: “Bu sonuç seçmenlerin güvenine zarar verebilir”

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, “Adil ve özgür seçimlerle ilgili gerekli koşullar, seçim günü öncesinden kontrol edilmeli, bu sonuç seçmenlerin güvenine zarar verme potansiyeline sahip” dedi.

AP Türkiye Raportörü Piri: “Erdoğan yenilgiyi kabul etmiyor”

Avrupa Birliği’nin yasama organı olan Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye Raportörü Hollandalı parlamenter Kati Piri, YSK’nın İstanbul seçimlerini iptal etme kararına Twitter üzerinden paylaştığı mesajla tepki gösterdi.

“Erdoğan, yenilgiyi kabul etmiyor ve halkın iradesine karşı gelmeye devam ediyor” diyen Piri, YSK kararının “Türkiye’de iktidarın seçimle el değiştirebileceğine dair güvenilirliği ortadan kaldırdığını” belirtti.

“Uluslararası kurallara aykırı”

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Başkanı Anders Knape de yaptığı yazılı açıklamada, Türk seçmeninin yetkililere yönelik seçimle ilgili güveninde ciddi bir krize yol açılmaması için seçim sürecindeki güvencelerin geri kazanılması gerektiğini vurguladı.

“Yeniden seçim olağanüstü bir tedbirdir ve sağlam gerekçelere dayanmalıdır” diyen Knape “şeffaf ve tarafsız” bir süreçte bunun gerçekleştirilmesinin önemine değindi.

Seçimin iptaline neden olan itirazların, seçim günü öncesi yapılmasının öngörüldüğünü kaydeden Knape, “AKP tarafından yapılan itiraz, bizim demokratik ve adil seçim anlayışımıza aykırı” dedi.

Kongre Başkanı Knape, YSK’nın iptal kararına neden olan sonradan gelen itirazın, güvenilir ve istikrarlı seçim için uluslararası kurallara aykırı olduğunu söyledi.

Mogherini: “Türkiye uluslararası gözlemcileri seçimleri izlemek için davet etmeli”

AB Dış İlişkiler Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu Temsilcisi Johannes Hahn ise yaptıkları ortak açıklamada, YSK’nın İstanbul seçimlerini iptal kararının oldukça siyasileştirilmiş bir durum içinde olduğu belirtilerek, bununla ilgili gerekçelerin bir an önce kamuoyu ile paylaşılması gerektiği bildirildi.

Yenilecek seçim aşamasında İstanbul’da YSK’nın bağımsız, şeffaf ve açık bir şekilde çalışmasının önemine değinilen açıklamada, bu çerçevede başta Avrupa Konseyi Yerel Yönetimler Kongresi olmak üzere Türkiye’nin uluslararası gözlemcileri seçimleri izlemek için davet etmesi çağrısı yapıldı.

Güneydoğu Anadolu’da seçimi kazanmasına rağmen mazbata verilmeyen adaylara da değinilen açıklamada, bu adayların durumunun seçim öncesi kontrol edilip onaylanmasına rağmen, yarışı ikinci bitiren adaya mazbata verilmesinin demokratik seçim ruhuna aykırı olduğu ifade edildi. Açıklamada, bu durumun, Türk halkını geniş katılımla gösterdiği seçim sürecine de zarar verdiği görüşü dile getirildi.

ABD’nin eski IŞİD Karşıtı Küresel Koalisyon Özel Temsilcisi Brett McGurk’ün seçimlerin yenileceği haberine tepkisi ise “I’m shocked (shocked!)” (Şok oldum!) oldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.