Yeniden İstanbul seçimleri: Dünya basınından tepkiler

New York Times: YSK Erdoğan’ın ezici mağlubiyetini sildi, sosyal kargaşa olasılığı arttı

New York Times gazetesinde Carlota Gall, Yüksek Seçim Kurulu’nun İstanbul’daki Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini yenileme kararının, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için “ezici bir mağlubiyet”in silinmesi anlamına gelse de “sosyal kargaşa” ve “yeni bir ekonomik kriz” ihtimalini artırdığı değerlendirmesini yapıyor. AKP’nin başkent Ankara’nın yanı sıra Türkiye’nin güneyindeki önemli bazı endüstri kentlerini de kaybettiğini hatırlatan Gall, “Ancak siyasi üssü ve arka bahçesi olmasının yanı sıra ailesi ve yakın çevresi için zenginlik ve prestij kaynağı olan İstanbul’un kaybı, özellikle acı vericiydi” diyor.

Deutsche Welle: Yeniden seçimin sonucu ne olursa olsun, kaybeden Türkiye demokrasisi olacak

Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle’nin Türkçe Servisi Genel Yayın Yönetmeni Erkan Arıkan, YSK’nın İstanbul seçimlerini yenileme kararını “Türkiye demokrasisinin ölümü” olarak değerlendirmiş. Arıkan kararın Ramazan’ın ilk gününde ve piyasalar kapandıktan sonra açıklanmasının da tesadüf olmadığı görüşünde; iktidarın böylece kitlesel bir tepkiyi önlemek istediğini yazmış. Arıkan, 23 Haziran’da yapılcak yeniden seçimden çıkan sonuç ne olursa olsun, bu sürecin mağlubunun her hâlükârda Türkiye demokrasisi olduğunu belirtiyor.

Financial Times: Siyasi kargaşa ihtimali arttı

İngiltere’de yayımlanan Financial Times gazetesi de İstanbul seçimlerinin iptalinin Türkiye’deki siyasi kargaşa olasılığını artırdığı görüşünde. Ayla Jean Yackley ve Robin Wigglesworth imzalı haberde, CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel’in “AKP’ye karşı seçime girmek serbest ama kazanmak yasak. Millet iradesinin ayaklar altına alındığı, hukukun hiçe sayıldığı bu düzen ne demokratiktir ne de meşrudur. Bu düpedüz diktatörlüktür!” sözlerine de yer veriliyor.

Corriere della Sera: Erdoğan yenilgiyi hazmedemedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “İstanbul’u kazanan her şeyi kazanır” ifadesini hatırlatan gazete, BBC Türkçe servisi için İtalyan basınındaki yorumları haberleştiren Övgü Pınar’ın çevirisiyle, “muhalefetin az farkla da olsa, İslamcı partinin kontrolünde geçen çeyrek asırdan sonra Türkiye’nin ekonomik başkentini fethetmeyi başarması, siyasi kariyerinin ilk adımlarını İstanbul’da atan Sultan tarafından hazmedilmedi” değerlendirmesine yer veriyor.

Washington Post: “Türk demokrasisine duyulan güven zayıflatılıyor”

Washington Post’ta yer alan haberde, AKP’nin İstanbul seçimlerini yinelemeye yönelik olağanüstü itiraz başvurusunun, “Erdoğan’ın ve partisinin Türkiye demokrasisine olan güveni dar bir çevrenin çıkarları için zayıflatmaya istekli olduğu”na dair eleştirilere neden olduğu kaydediliyor. Bu çıkarlar ise “Türkiye’nin en büyük kentinin kontrolünü, on yıllardır AKP’nin yararına olan finansal ve patronaj ağlarını elinde tutmak” olarak tarif ediliyor.

Tagesspiegel: Türkiye’de seçimler anlamını yitirdi

Berlin mahreçli Tagesspiegel, AKP kaybetti diye alınan yenileme kararının Türkiye’de seçimlerin anlamını yitirmesine neden olacağını yazıyor. Gazeteye göre, seçimlerin yenilenmesiyle Türkiye “özgür seçim ve seçmenin tercihini kabul etmek gibi demokrasinin önemli prensiplerine veda ediyor.”

Guardian: “Türkiye’nin demokratik bir ülke olduğu algısı zedelendi”

İngiliz Guardian gazetesi de, İstanbul’da yeniden seçim düzenlenmesinin ekonomiye etkilerini öne çıkarmış. Haberde, YSK’nın kararı ertesinde Türk lirasının değer kaybına ilişkin rakamlar eşliğinde Blue Bay Asset adlı yatırım kuruluşundan Timothy Ash’in görüşlerine yer verilmiş: “Bu, Türkiye’nin demokratik bir ülke olarak algısına zarar veren bir durum. Temmuz ayındaki makro finans istikrarı için riskler göz önüne alındığında Türk ekonomisini daha da kırılgan hale getirdiğini söyleyebiliriz.”

Frankfurter Allgemine Zeitung: Türk usülü demokraside istenilen sonuç alınana kadar seçim yapılıyor

Alman Frankfurter Allgemine Zeitung, AKP’nin seçimleri yineleyerek kazanma yöntemini 2015’te de uyguladığını hatırlatıyor ve gelişmeyi şu ifadelerle yorumluyor: “Bu Türk usulü demokrasi: İstenilen sonuç alınana kadar seçim yapmak … Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın isteğini yerine getirmemeye kim cüret edebilir ki? Yandaşları açısından önemli bir rüşvet kaynağı olan İstanbul’un geri alınması, inandırıcılığından daha önemli.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.