Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kızamık tehdidi tüm dünyaya yayılıyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 2019’un ilk iki ayında Avrupa genelinde kızamık vakalarının sayısında keskin bir artış yaşandığını ve 34 binden fazla insanın kızamık hastalığına yakalandığını açıkladı. Bu sayı, geçen yılın ilk iki ayına göre neredeyse üç kat daha fazla.

Açıklamaya göre, 42 ülkede kaydedilen kızamık vakalarının 13’ü ölümle sonuçlandı. Kızamıktan en fazla etkilenen Avrupa ülkelerinin başında Ukrayna, Romanya ve Arnavutluk yer alırken, DSÖ, hastalığın tüm dünyaya yayılma riskinin çok yüksek olduğuna dikkat çekti.

Açıklamada, yetkililerden kızamık aşısı kampanyasının dünyanın her yerine ulaşmasının güvence altına alınması istendi. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’na (UNICEF) göre, dünyada her yıl 20 milyona yakın çocuğun kızamık aşısı ihmal ediliyor.

Kızamık salgınlarının temel nedeni aşı karşıtlığı

UNICEF’in geçen nisan açıkladığı rapora göre, dünya çapında görülen kızamık vakaları bir önceki yıla oranla yüzde 300 arttı. UNICEF, dünya çapında görülen kızamık salgınlarının nedeni olarak, geçen sekiz yılda her yıl yaklaşık 20 milyon çocuğa kızamık aşısı yapılmamasını gösteriyor.

Almanya’dan aşılama kampanyasında önemli adım

Almanya’da, Sağlık Bakanı Jens Spahn’ın hazırladığı yeni yasa tasarısı kızamık aşısı tartışmalarına yeni bir boyut getirdi. Tasarı, kızamık aşısı olmayan çocukların anaokulundan men edilmesini ve ailelerinin 2 bin 500 euroya varan para cezasına çarptırılmasını öngörüyor.

Spahn, Twitter üzeriden yaptığı açıklamada, “Kızamığın kökünü kurutmak istiyoruz. Ancak bunun için yürüttüğümüz tüm kampanyalara rağmen, gereken yüzde 95’lik aşılama oranına ulaşamıyoruz. Bu yüzden okullarda aşı zorunluluğunu öngören yasa bu yıl içinde Alman meclisinin gündemine gelerek karara bağlanacak” dedi.

Spahn’ın hazırladığı tasarı, okullarda 1 Mart 2020’den itibaren yürürlüğe girecek. Yasa tasarısıyla ayrıca, öğretmenlerin ve sağlık personelinin de aşılanması öngörülüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.