Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Temsilciler Meclisi’nden F-35 teslimatını zora sokacak yeni bir tasarı

ABD Temsilciler Meclisi’nin Tahsisat Komitesi, F-35 savaş uçaklarının Türkiye’ye teslimatını zorlaştıracak bir maddeyi, savunma harcamalarıyla ilgili hazırlıklarını sürdürdüğü yasa tasarısına dahil etti. Buna göre, ABD’deki F-35 savaş uçaklarının Türkiye’ye teslimatı için federal bütçe kullanımı yasaklanıyor. Yani tasarı yasalaşırsa, uçakların transferi için kullanılacak yakıtı devlet tarafından karşılanamayacak ya da uçurmak üzere devlet çalışanı bir pilot görevlendirilemeyecek.

Tahsisat Komitesi’nin F-35’lerle ilgili önleminin de yer aldığı tasarının yasalaşması için önce Demokratların çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’ndan, ardından da Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Senato’dan geçmesi ve son olarak ABD Başkanı Donald Trump tarafından da onaylanması gerekiyor.

Türkiye’nin de üretim sürecinde yer aldığı F-35 programı kapsamında şu ana kadar Türk makamlarına ABD’de dört savaş uçağı teslim edildi. Söz konusu F-35’leri kullanacak Türk pilotların ABD’deki eğitimi de devam ediyor. ABD Kongresi’nden geçirilmeye çalışılan tasarı ise uçakların ABD topraklarından Türkiye’ye götürülmesinin engellenmesini öngörüyor.

ABD uzun süredir, Ankara’nın Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alması halinde Türkiye’nin F-35 programından çıkarılabileceği, dolayısıyla bu savaş uçaklarını teslim alamayacağı konusunda uyarıda bulunuyor. Bu uyarılarının ilk somut adımı olarak da nisan ayı başında Türkiye’ye F-35 savaş uçakları projesiyle bağlantılı ekipman sevkıyatı durdurulmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.