Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de bir eyalet daha kürtajı yasakladı: Alabama, ensest ve tecavüz durumlarını bile istisna saymayacak

ABD’de Alabama Eyalet Senatosu, ensest ilişki ve tecavüz gibi durumlarda dahi istisna uygulanmayan bir kürtaj yasağını kabul etti. Yasa tasarısında kürtaja sadece ölüm-kalım ve ceninde anomali durumlarında izin veriliyor. Tasarı kürtajı yapmaya niyet eden doktora 10 yıla kadar, gerçekleştiren doktora ise 99 yıla kadar hapis cezası öngörüyor. Kürtaj yaptıran kadınlar ise “suçlu” sayılmayarak cezalandırılmıyor.

Daha önce eyalet meclisinin alt kanadından da onay alan tasarının yasalaşıp yürürlüğe girmesi için, eyalet valisinin onayı gerekiyor. Cumhuriyetçi Vali Kay Ivey ise kürtaj karşıtı bir siyasetçi olarak biliniyor.

Alabama’nın komşuları Georgia ve Mississippi eyaletleri de, ceninin kalbinin atmaya başladığı andan (hamileliğin yaklaşık 6. haftası) sonra kürtajı yasaklayan yasaları daha önce kabul etmişti.

Kadın hakları savunucuları karardan sonra, sosyal medyada kürtaj yasağı lehine oy kullanan 25 “beyaz erkek” senatörün isimlerini paylaşarak kınama eylemi yaptı:

Kürtaj yanlıları Yüksek Mahkeme’nin kürtajı hak sayan kararını geri aldırmak istiyor

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) tasarının validen onay alıp yürürlüğe girmesi halinde Yüksek Mahkeme’de aleyhte dava açacağını duyurdu. Zira ABD Yüksek Mahkemesi’nin 1973 tarihli bir kararı, Amerikan vatandaşlarına
kürtajı bir hak olarak tanıyor.

Ancak ABD’deki kürtaj karşıtı lobi ve siyasetçiler, Alabama ve diğer eyaletlerde alınan kürtaj yasağı kararları aracılığıyla, emsal teşkil eden 1973 tarihli kararı geri alması için Yüksek Mahkeme üzerinde baskı oluşturmayı hedefliyor. Konunun Yüksek Mahkeme’ye taşınması halinde ise, ABD Başkanı Donald Trump tarafından yakın zaman içinde Yüksek Mahkeme’ye atanan iki muhafazakâr ismin de desteği ile kürtaj aleyhtarı bir karar çıkarılması planlanıyor.

Kadın hakları örgütleri tepkili

ABD’deki kadın hakları örgütlerinden Kadınlar İçin Ulusal Örgüt (NOW) de, kararı “ülkeyi, kadınların bedenlerinin, sağlıklarının ve yaşamlarının kontrol edildiği karanlık günlere geri götürmeyi amaçlayan bir adım” olarak niteleyip kınadı. ACLU ise ayrıca, sosyal medya üzerinden, yasanın henüz yürürlüğe girmediğine dair bir duyuru yaparak, kadınların kürtaj olabilecekleri sağlık merkezlerinin listesini paylaştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.