Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde ebola salgını kontrolden çıktı: 1000’den fazla insan hayatını kaybetti

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin doğusunda geçen ağustos ayından bu yana süren ebola salgınında 1600 vaka tespit edildi, bu vakaların 1000’den fazlası ise ölümle sonuçlandı. Bu salgında yüzde 67’lere ulaşan ölüm oranı, daha önceki salgınlardan daha yüksek. Üstelik salgının Ruanda ve Uganda gibi komşu ülkelere yayılma tehlikesi de var.

Uzmanlar, bu seferki salgının, 2013-2016 yılları arasında Batı Afrika’yı saran ebola salgını kadar ciddi boyutlara ulaşabileceğinden endişeli.

Silahlı saldırılar virüsle mücadeleyi zorlaştırıyor

Yaşanan bu son salgın, virüsün ilk tespit edildiği 1976 yılından beri ülkede ortaya çıkan onuncu ebola salgını. Ancak bu kez virüsün görüldüğü bölge silahlı grupların tekrarlanan saldırıları altında olduğu için, virüsle mücadelede büyük zorluklar yaşanıyor.

Uzmanlar ateşkes çağrısında bulunuyor

Uluslararası Kurtarma Komitesi Başkanı David Miliband, bölgedeki sağlık ekiplerini ziyaretinin ardından son durumla ilgili yaptığı açıklamada bölgede yürütülen aşılama kampanyalarına rağmen vaka sayılarındaki artışın kontrolden çıktığını belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM), Kızılhaç ve benzer yardım kuruluşları salgının yayılmasını durdurmak için bölgede 6 ila 9 aylık bir ateşkese ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Ebola virüsü, küçük miktardaki vücut sıvılarıyla yayılıyor ve sıklıkla ölümle sonuçlanıyor. İlk olarak grip benzeri belirtilerle ortaya çıkan hastalık, ishal, kusma, döküntü, iç ve dış kanamayla ilerliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.