Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Macaristan’da aşırı sağcılar, üniformalı “öz savunma” birliği kuruyor

Macaristan’da aşırı sağ bir parti, 10 yıl önce aforoz edilen tetikçi Macar Muhafızlar’a benzer, üniformalı bir “öz savunma” birliği oluşturuyor. Ulusal birliğin resmi kuruluş töreni, 1 Haziran’da ülkenin güneyindeki Szeged şehrinde gerçekleştirilecek.

Göçmen karşıtı “Anavatanımız Hareketi”nin lideri Laszlo Toroczkai, yeni kurulacak bu ulusal birliğin öncelikle “geleneklerin korunmasına” ve temel askeri becerilerin öğretilmesine odaklanacağını söyledi. Toroczkai, birliğin benzer oluşumlar için bir çatı örgüt olarak hizmet edeceğini ve Macar otoriteleri tarafından engellendiği takdirde “bazı yasal stratejiler” kullanacaklarını belirtti.

Aşırı sağcı Anavatanımız Hareketi’nin lideri Laszlo Toroczkai.

Toroczkai, geçtiğimiz yıl, Macar Parlamentosu’nun en büyük muhalefet partisi olan Jobbik’ten ayrılmış ve eski partisini “ulusal davaya” ihanet etmekle suçlamıştı.

Geçtiğimiz mart ayında BBC’ye konuşan Toroczkai, açıkça göçmen karşıtı olduğunu söylemiş, gerekçesini ise şu sözlerle ifade etmişti: “Kültürümüzü korumamız gerekiyor. Suudi Arabistan’daki İslam’a saygı duyuyorum ama Macaristan bir Hıristiyan ülkesi, geleneklerimiz Hıristiyan gelenekleridir.”

“Yeni birlik, Macar Muhafızlar’ın ideallerini sürdürecek”

Macar Muhafızlar, 2007 yılında aralarında radikal bir Macar siyasi partisi olan Jobbik’in de üyelerinin bulunduğu bir grup politikacı tarafından kuruldu. Grup, 2009’da Macar mahkemeleri tarafından yasaklanmadan önce Roman nüfusunun yoğun olduğu bölgelerde “Çingene suçlarına karşı mücadele” adı altında mitingler düzenliyordu.

Bu mitinglerde hiçbir şiddet olayı yaşanmamasına rağmen, 2013 yılında Strasbourg’daki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, “bu paramiliter oluşumun Macaristan’daki Romanların soykırımından sorumlu Macar Nazi Hareketi’ni (Arrow Cross) andırdığına” karar verdi.

Toroczkai, bu yeni birliğin Macar Muhafızlar’ın yasal varisi olmayacağını ama “onların idealizmini ve özgeciliğini” (başkalarının iyiliğine çalışmayı yaşam ve ahlak ilkesi yapan görüş, diğerkâmlık) sürdüreceğini belirtti.

“Parti ve örgütlerin Neo-Nazi fikirleriyle ilerlemesini önlemeliyiz”

Macar Ulusal Etnik Azınlıkların Çıkarlarını Koruma Derneği Başkanı Vince Szava ise “öz savunma birliği” girişimini kınadı ve “Parti ve örgütlerin Neo-Nazi fikirleriyle ilerlemesini önlemeliyiz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.