Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

DNA’sı tamamıyla yeniden tasarlandı: Cambridge’de bilim insanları dünyanın yaşayan ilk canlı organizmasını üretti

İngiltere’nin Cambridge Üniversitesi’nde görevli bilim insanları DNA’sı tamamıyla yeniden tasarlanmış dünyanın yaşayan ilk canlı organizmasını üretti. Araştırmacılara göre, üretilen bu genom ilaçlara karşı dayanıklı virüslerin tedavisinde kullanılabilir.

Laboratuvar yapımı mikrop (bu bir bakteri yapısı olarak kendini gösteriyor) normalde toprakta ve insan bağırsağında hayatını sürdürüyor. Ancak onların tersine, bilim insanları tarafından laboratuvarda üretilen mikrop bazı genetik yönlendirmelerle yaşıyor. Bu mikrobun yaşaması ise, sınırlı bir genetik koda sahip organizmanın yaşayabileceğini ispatlamakla birlikte, söz konusu genom değişikliği yönteminin gelecekte virüs karşıtı ilaç yapımında da kullanılabileceğinin altı çiziliyor.

Cambridge Üniversitesi’nde moleküler biyoloji laboratuvarında iki yıl boyunca bu proje üzerinde çalışan bilim insanları E coli adı verilen bakterinin önce DNA’sını çözdüler, daha sonra da onu yeniden tasarladılar. Bir sonraki adımda ise genetiği değiştirilmiş bu organizmadan hücre ürettiler.

Araştırmanın yürütücülerinden olan Jason Chin şu ana kadar yapılmış araştırmalar içerisinde bunun en büyük genom değişikliği olduğunu vurguladı. Çalışma bilim dünyasında prestiji son derece yüksek Nature dergisinde yayınlandı.

Chin, bu tür çalışmaların ilaçlara dayanıklılık gösteren virüslerin tedavisinde yararları olabileceğini söyledi. E coli bakterisi halihazırda ilaç sanayisinde çeşitli ilaç yapımlarında kullanılıyor. Ancak Chin’e göre, söz konusu genom değişikliğinin protein ve enzim üretimi gibi konularda bize söyleyebileceği daha çok şey var.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.